Underbara Skype och läskiga ålar

Måste maknadsföra Skype lite här igen. Idag pratade jag med Marc i 50 minuter, fick se hans skånska tryne från Kalmar genom webbkamera, chattade med honom samtidigt som vi pratade, var inne på nätet, skickade över massa bilder direkt genom Skype istället för att lägga upp dem här vilket tar en evighet ibland. 
Köp ett headset och ladda ner skiten nu och ring mig sen.

Sök på abbelibabba som är mitt användarnamn.

Idag blev jag attackerad av en ål som ville äta upp min fot på "Skära - ko"-marknaden som den heter om man översätter. Jag stod helt fredligt och tittade på en tröja när ålen hoppade handlöst (vad annars) från ståndet brevid med min fot som mål. Jag skrek som ett litet barn och hela marknaden skrattade åt barangen. Annars har vi kollat på nya hus (ett dyrt och fint slott till, och 3 byggarbetsplatser) badat lite, fikat med Joe och varit hemma. Joe var för övrigt såååå nära att bli Mr Tiger-beer i Kambodja och jag var avundsjuk halva dan tills de ringde och hade valt nån annan. Nästa provfilmning är jag där - gymmet imorgon först.
Li haj!

My dream project, pippi rockar och swedish meatballs rule in Cambodia

Igår försökte jag tygla mina synapser att inte koppla på the svenglish men today i´m gonna let it run wild. Jag orkar inte, är för trött för att hålla tillbaka den lätta berusning som det glas vi jag druckit har gett och will därför deliver todays story as it comes out in my mind.
Before I left I had the wildest dream som härstammar från när jag för första gången såg fattigdom i Brasilien när jag var tio år. Fotbollsfantast som jag är har jag därför alldit sugit åt mig alla berättelser om folk som arbetar med fotbollen som universellt språk för att skapa livsgläje och skapa en bättre tillvaro för barn i u-länder. Någonstans där i bakhuvudet låg nog den drömmen kvar när vi började planera vår resa hit och vem vet maybe it turns out to be true. Anna som är svensk och bor här på området har vi hängt lite med och hon är hemskt trevlig. Jag slängde ut frågan om hon kände till något lag som spelade jota för att hon har koll på det mesta och bästa här. Upp kom hon igår med numret till Sokrin.
Sokrin har startat Happy Football Cambodia och texten på hemsidan är väl så nära man kan komma som hämtad från min dröm. Han spelar tydligen själv också och jobbar med jämställdhetsfrågor här (Nääää, tänker ni! och det sa jag med). Han tränar alltså kids i fotboll, spelar själv och är tydligen jäkligt trevlig enligt Anna.
Jag ska ringa den här killen i morgon och antingen finner jag en själsfrände eller blir ruggigt besviken och blåst på min dröm känns det som. Säga vad ni vill där hemma men nu läggs tankarna på skrivandet ännu längre bort ett tag(eller bara byter riktning, det är ju fortfarande inom sportvärlden otäcka könsmönster reproduceras som värst, det kan bli en bok).

Idag har jag lärt Chenda laga swedish meatballs och mashed potatoes och tränat 1000 gånger på att säga knife. Det kom ut som: nice, 998 av 1000 men skam den som ger sig. Mycket skratt blev det iallafall. Sen gick vi över på plural (vilket inte finns i språket khmer) och sa one fork, two forksssssss, one plate, two platessss osv. Inte lätt. Försökte konversera kring födelsedagar  och ålder också och fick inte ihop hennes födelsedatum med hennes ålder för fem öre innan Mimmi kom hem och sa att många räknar bort åren under Pol Pot and it all suddenly made sense.
Till lunch lagade vi veggobiffar gjorda på potatis, morot, röda linser, lök och ägg. Siktar på att ha fått ihop en ordenligt kokbok med europeiskt käk till henne innan sommaren.

Skulle kolla om det fanns några Pippiklipp på youtube och sprang över den här:
http://www.youtube.com/watch?v=pAHbEhKDBYg
Håll tillgodo med gunget alla fotbollsfans.

Håll tummarna för att Sokrin är  en bra kille.
Nu är jag uppe på övertid igen och har hunnit bli svettig efter kvällsdoppet i poolen igen, fy vad jobbigt. Hur mår isbjörnarna där hemma förresten? Nä en sista sipp vino på ballen blir det innan sängen. Geckosarna sjunger...


Kambodjas svar på Victoria Silverstedt

För första gången i mitt liv kommer jag på mig själv att jag har börjat tänka på engelska. Jag har hört att folk har sagt det förut och alltid undrat hur det känns.
Det känns inte...för er som undrar.
Det är bara att det engelska orden för det jag vill säga liksom har sorterat sig själv före de svenska när de ska ut ur munnen. Jag kopplar fortfarande ganska lätt om till svenskan som nu när jag skriver.
Men ibland när jag pratar så hör jag hur jag Silverstedtar mig och svenglishar med orden innan jag hittar rätt.
För att riktigt krångla till det för hjärncellerna så tvångsmatar jag in så mycket khmer jag orkar och försöker få den att komma ut i begriplig form för stackars Nak som tappert tränar med mig.
Imorgon får jag ytterligare en chans att slippa fraserna då Chenda kommer till oss igen vid nio. För er som inte hängt med bloggen är det Pias maid som vi har på besök två dar i veckan för att bekanta oss med. Ni hör hur familjärt jag försöker linda det - hon ska troligen laga käk åt oss helt enkelt när Pia flyttar hem i juni. För att jag ska känna mig lite bekvämare med att ha någon hemma har jag dock gjort det till mitt mission (ettan kom, tvåan kommer så småningom) att lära Chenda europeisk matlagning. Jag ska försöka snappa (gills inte va?) upp ett och annat ur khmermatlagningskulturen (ett ord, syrran!) också givetvis. Dels för att vi inte vill byta ut hela vår matsedel mot khmermat och dels för att det kommer vara lättare för henne att få fler jobb om hon kan laga europeiskt när vi åker hem. Vi har hittat en spännande matlagningskurs som en restaurang håller också, bara veggo tror  jag.

Skype funkar. Känns otroligt high-tech (nja) att sitta och snacka gratis via datorn. Tack till syster och mor som ringt redan, fler samtal önskas. Ring på svensk morgon mellan 6.00 och 8.00 - då lunchar vi eller från 14.00 och några timmar framåt då det är kväll här. 

Noam ropar: - No, no! hela tiden så han freder sig nog på skolan i alla fall. Han frågar hela tiden vad alla saker heter på engelska och lär sig nya ord varje dag. Det här kommer gå som en dans. Men så är han ju ett geni också.

That calls the day! (Tvån kom)

Kom igen nu Bajen, spöa råttorna i puckeyn!

Mr Saaaaath (söt på khmer)

Mr Showoff

En poolkompis- Paloma

En poolkompis- PalomaAndrews dotter är lite rädd för mig.

SkitItalien

Inga marginaler på min sida idag heller. Roma vann knappt över Siena och där sprak det tipset trots att Reggina gjorde sitt på Sicilien. I 88:e minuten kvitterade Catania Atalantas ledning och långsjalen är back igen, I ett desperat försök att rädda kvällen tippar jag 3-0 till Arsenal. 
Gissa på 3-0 och straff för Bolton på övertid- om det går att tippa på så gör det. Bitter jag?

Långsjalen spelar italienska

I dag spelar Långsjalen på formstarka Atalanta hemma mot Catania.

En dubbel läggs också på X - Roma -Siena. Siena är målsnålt och Roma brukar ha svårt för dem och har ju haft svårt att avgöra matcherna på sistone. Cagliari - Reggina 2, Reggina brukar ha lätt för sicilienlaget och vi hoppas på upprepning.

Noam 2 och ett halvt

Igår blev vår stora pojke två och ett halvt och firade det med kalas, hos RAFAEL som fyllde 3 och hade bjudit hem Noam.
Hela grannskapets ungar var på plats och vi förbannade oss själva över att ha glömt kameran i detta virrvarr av ansiktsmålnig, vårrullar, kakor, saft, poolbad, tårtor. ballongsmällning, jagande, mackätning, hoppande, målande.
Raphael var i chock och Noams ögon gick i kors och pulsen upp i 120.
Vi sög på varsin kaffe ochförsökte hålla koll på var Noam höll hus medan vi artighetskonverserade.
Alla fick presenter, hattar och godis med sig hem och vi var helt slut allihop.

**** da police!!!

Trafiken här är ju ett kapitel för sig som sagt.
Några korsningar i stan har rödlysen men om någon är tillräckligt bestämd på att att köra och får med sig ett gäng motorcyklar som också tycker det är en bra idé att köra så kör man helt enkelt. På vissa ställen i stan går så många vägar ihop att det är svårt att få något begrepp om hur körriktningen egentligen går, du möter lika många bilar och motorcyklar som du har med dig i din körriktning.
Det ursäktar inte det Mimmi gjorde idag...;)
Skyltat är det inte ordentligt på många ställen men vi lyckades med konststycket att köra mot trafiken - no big deal här i vanliga fall om man inte gör det:
1. Där det är skyltat!
2. Där polisen står!

Invinkade till vägkanten (det kan man dock bli helt utan anledning här, om nån är sugen på en muta) började stora "Jag-förstår-inte-vad-du-talar-om-valsen" från Mimmis sida och "Jag-vet-att-jag-inte-kan-böta-dig-men-jag-vill-ha-en-muta-så-får-du-köra-vidare-valsen" från polisens sida.

Det lät ungefär såhär:
Bängen: - You can not turn left!
Mimmi: - Turn left, I turn right!
Bängen: - No, no turn left! Can I see license.
Mimmi lämnar kopia på körkortsansökan = rutin. Har de riktiga kortet i hand blir det dyrare mutor.
Mimmi: - I´m with Suede Embassy, Swedish embassy. I see no sign. Then I turn right, you can not turn right here? (Vi svängde vänster mot trafiken och gjorde sen en laglig högersväng)
Bängen: - No, up there. No, turn left!
Mimmi: - I´m with Suede Embassy. I don´t understand.
Bängen: - Ok, Suede Embassy but no turn left here. No fine! I have policefriend, we go drink coca-cola,ok. 10 dollars.
Mimmi: - Coca-cola I don´t understand.
Bängen: - No turn left here! 10 dollars, we go drink coca-cola, come on.
Mimmi: - No, no. You give me receipt and I go to policeoffice and pay.
Bängen: - No, Embassy no fine. Come on 5 dollars for coca-cola. No turn left!
Mimmi: - No I can´t do that. I´m with Embassy. I go to policeoffice, where is it?
Bängen: Ah, come on. You go!

Så klarade Mimmi alltså biffen för oss trots att vi inte hade några papper på bilen, inget giltigt körkort, inga ambassadskyltar, inga diplomatpass.
Har i och för sig hört om aggressivare snutar men snyggt jobbat ändå.
Sen kröp vi hem...




Fel på marginalerna i Långsjalen

Jag såg att ni hade snö i Sverige - Jag som tog ut en Tropisk V75-rad, typiskt.
Försöker att fokusera på det som stämde - lopp 2 skrällde det som jag varnade för. Skogans Joker krossade allt. Commander Crowe var en bra spik, obesegrade som han var.
Sen var det inte många rätt....även om raden var svårhittad - 10 mille på sjuorna.

Fulham och Montella var basen i gårdagens tips och "Det lilla flygplanet" gjorde första kassen och 3-0 var säkert. Tottenham släppte in ett tröstmål och där sprack 3-0 tipset.
Spelade ett sent 3-1 till United mot Pompey och om domarjäveln(sorry morfar) hade godkänt nåt av Henkes eller nicken som var inne i första hade tipset suttit...alltid detta OM!
 Långsjalen blev något längre trots allt: 1060 ballooobas nu.


Off the record hade jag tio rätt på tipset på 8 rader.
Idag är det italienska....

Skype=ring oss gratis

Hej alla glada, nu har vi fixat Skype till datorn och kan ringa lite billigare hem. Om ni laddar ner programmet från www.skype.com så ringer vi gratis till varann genom datorn. Köp en Skypetelefon och ring. 
Mitt användarnamn är abbelibabba, eller sök på Albin Hagberg så hittar ni oss.
Säkrast når ni oss på kvällarna här dvs. mellan 14.00 - 17.00 svensk tid (vi är ju se timmar före).
Kram till alla och ring mycket!

Långsjalen

Idag spelar långsjalen på Fulham med en Montella i målform. Det lilla flygplanet som han kallas verkar ha fått fart på målskyttet och gör sin första match från start.
Jag spelar även 3-0 till Tottenham mot Southend, mest på kul.

Någon som lämnat in en hästrad?

V75analys

Nu har jag finkammat nätet på info om lördagens v75 och kommit fram till följande:

Lopp 1.

Siver div. 2140m auto.

Favorit just nu är 9)Heavy Flamingo m B.Goop. Att syna favoriter från bakspår är ju dock alltid kul och många säger att tex 12)Dominik OH som vann ett lopp från utvändigt ledaren sist är en bättre häst. Spets tros 1)Maxi Lotus ta - Har Kolgini slippat formen till hemmaplan? 6) Run for Vuggt  har inte visat form på länge och galopperade sist. Han får E. Adielsson i sulkyn nu och är en bra häst i grunden.

Kari Lähdekorphi har inte visat form i stallet på länge och har haft många hästar sjuka (varning, varning!) men 2)Peasant Gallant och 4)King Value är bra hästar.

Intressant är att en häst som Chipolo Oak endast är spelad till 2% medan ex Unibet hade hästen nere i 8 gånger pengarna och rankad femma i loppet. Säger en del om kapaciteten.

Jag tycker Dominik OH är den som känns intressantast bakom favoriten.

 

Lopp 2. 

Stolopp, 1640m med voltstart = skrällvarning!

3)Even Southwind favorit på 73%, sitter troligen i ledning och Uhrberg brukar kunna hålla koll på tempot - en tänkbar spik. Däremot tycker jag den är väl överstreckad med tanke på att det ett stolopp av låg klass med orutinerade hästar. Det finns några tänkbara skrällar.

8) Some Gold gick bra i senaste loppet och vann från dödens, Roger Walmann har form på stallet - 7% just nu.

13) Florence  Broline har mött bättre hästar än dessa och gjort det bra, får E. Adielsson i sulkyn nu - 20%.

5) Raw Silk tror många på men jag tror att den kan få problem med spåret även om B.Goop kör. Kommer även den från Lädrets stall=varning för sjukdom.

Av de övriga tror jag mest på 2)Tilde Silvio-13% och Scoccos Finess - 6%(Takter har form oxå) men här kan man ta med ett kul namn lika gärna om man inte tror på favoriten. Alla har chans.

 

Lopp 3

Gulddiv. 1640m auto

Det här ska stå mellan tre hästar tror de flesta men många spikar i detta lopp. Några säger 1) Sundance Clover missar aldrig spets och vinner från ledningen, andra menar att 3)Lukas Lupin (som i o för sig slagit bättre hästar) Spetsar och vinner från ledningen. Kommer från Lädret så lite varning kanske? Vissa hävdar att 4)Skogans Joker krossar allt oavsett. Dessutom är 7) Harpos King of pop nedspelad på toton, vet ej varför.

Letar man skräll tror jag på 9)Robinson Starlight och B. Goop-7%.

 

Lopp 4,

Klass 3, 2140m Volt

11)Commander Crowe  favorit 75%, obesegrad men spår 11, tung balans=minus säger tränaren, gillar helst att gå främst och orutinerad. Kan vara hur bra som helst och tror man det spikar man. Har ju trots allt vunnit sina lopp.

1) In the Mood satt med krafter kvar sist, dags nu?

6) Spike Dimanche intressant med Erik A och spetsläge. Kan hålla hela vägen eller kommer favoriten ångande och alla släpper ledningen?

3) Pearsall delivery har jag feeling för. Flemming Jensen brukar bara gå till start när han har ordentlig vinstchans och tror på sina hästar.

10) Komet Fh sägs vara en bra häst - 4% nu.

 

Lopp 5

Stolopp 2140m Volt

Tror det står mellan 7) Cacao och 11)Vanilla sky (som vann sist) men får skor på nu kanske, kolla innan ni spelar.

9)Tango Gold med Svanen ska ha en spurt som är okej.

 

 

Lopp 6

Klass 2, 2640 m Volt

11)G K Ante Knockout favorit som galopperar ofta och med orutinerad kusk, väljer jag bort helt.

Var inne på att spika 4) Saviola som fått läget efter strykning på nr 2. men vill varna för 7) Roger Qui om Erik A kör till ledningen.

 

 

Lopp 7

Bronsdiv 2640 m Volt

Brukar inte skrälla i brons och inte idag heller tror jag.

Heltäckt på 3,9,12 där många system spikar nr 12. Själv tror jag mest på 9) Royal Snix med Erik A.

 

 

Lycka till alla spelare!


Dagens Noam: Med lite väl stora förhoppningar på klimatförändringarna

Idag har Noam levererat några klassiker:

Ikväll: - Jag vill åka skridskor imorgon pappa!

När vi borstade tänderna: Jag: - Nu måste vi ta bort alla tandtrollen annars kommer de och gör hål i dina tänder!
Noam: - Paapppaaa! Jag har ett stort hål redan. (och gapar allt vad han kan)

I sängen: (Jag tror att han sover och försöker resa mig för att smita ut) Då kommer ett långsamt halvsovande väsande ur mörkret:
- Pappaaaa, vad heter golv på engelska?

....sen fortsatte utfrågningen en halvtimme till och Noam gick igenom alla ord han kunde komma på. Vid varje ord som liknade det svenska ordet följde Noam viskande upp med: - De e nästan samma!

När han kom till leksak och jag sa toy sa Noam: Det är nästan samma!
- Nej, sa jag. Leksak och toy låter väl inte lika? Noam: -Toy och toilet, pappa. Det är nästan samma! (röstläget - Är du dum i huvudet!)
När vi kom till cykel låg Noam och kluckade av skratt i en lång stund och det tog ett tag innan jag fattade att han bara hörde: Bajs - i - kull.

kom på en till!

När Noam satt och tittade på tecknat på tvn idag hör jag plötsligt (när två figurer är på väg att börja slåss) ett klockrent:
- BACK OFF!!!
säger en del om vad han får höra på skolan kanske?

Verkligheten

Mimmi kom precis hem från kalas på Hotel Intercontinental. Australien firade sin nationaldag men det är inte det jag tänker skriva om. Mimmi kom som sagt hem och hade sett en olycka på väg hem till Pia. En bil hade sick-sackat genom trafiken och kört på två motorcyklar med två personer på varje. En kvinna låg raklång och bara skakade på gatan och bilen brände bara vidare. Jävligt otäckt tydligen och jag har åkt min sista motorcykeltur här, thats for sure. Vi har ju sett trafiken och bara undrat när olyckan kommer vara framme...fy fan. 
Det värsta är ju att man inget kan göra....
Sedan åker man vidare och in på hotellet spelar bandet cocktailmusik och tre isskulpturer stora som vårt vardagsrum står uppställda. Folk dunkar rygg och tallrikarna har champagneglashållare! (Mimmis beskrivning)


Verkligheten

Mimmi kom precis hem från kalas på Hotel Intercontinental. Australien firade sin nationaldag men det är inte det jag tänker skriva om. Mimmi kom som sagt hem och hade sett en olycka på väg hem till Pia. En bil hade sick-sackat genom trafiken och kört på två motorcyklar med två personer på varje. En kvinna låg raklång och bara skakade på gatan och bilen brände bara vidare. Jävligt otäckt tydligen och jag har åkt min sista motorcykeltur här, thats for sure. Vi har ju sett trafiken och bara undrat när olyckan kommer vara framme...fy fan. 
Det värsta är ju att man inget kan göra....
Sedan åker man vidare och in på hotellet spelar bandet cocktailmusik och tre isskulpturer stora som vårt vardagsrum står uppställda. Folk dunkar rygg och tallrikarna har champagneglashållare! (Mimmis beskrivning)


Containern kom

Tjehoo, idag kom vår container med prylar. Leksaker och knäckebröd i en salig blandning. Jag öppnade första lådan och till min glädje såg jag - MIN HÖSTJACKA!!!
Ja, det märks att jag aldrig levt i ett tropiskt klimat förr. I huvudtaget undrade vi varför vi släppat med så mycket skit tvärs över jorden.

Noam var glad som en lärka både när jag lämnade honom på skolan och när jag hämtade honom. Skönt, det känns som om allt vände på två dagar. Idag sa han också: - Pappa, barnen på min skola pratar....engelska! Jag kan också prata engelska.

Som medföljare är man också arbetsgivare för sitt tjänstefolk - det är inskrivet i ambassadfolkets åtaganden. (No kidding) Imorgon ska jag betala ut lön.
Vi har nu på försök utökat vårt crew av staff med Djenda som är maid hos Pia. Hon ska komma och vara med oss på tisdagar och torsdagar. Hon är väldigt trevlig och Noam verkar gilla henne men hon pratar väldigt lite engelska. Jag frågar vad hon gjorde innan hon började hos Pia och hon svarar att hon cyklar hem från jobbet.
Vi har iallafall kommunicerat oss fram till att vi ska laga mat tillsammans i början - hon ska lära mig laga khmermat och jag henne europeisk/svensk mat (som kebab, pizza, pasta osv). 
Sen är tanken att hon ska handla och laga mat samt hänga lite med Noam ibland när vi flyttar till hus.
Idag blev det en khmerjätteräksoppa och tomat/fisksallad till lunch under Djenas befäl och en pasta med paprika och fetaostsåstill middag när jag fick bestämma.

Skype-headsetet kom också och jag började självklart pilla med det och kom som vanligt halvvägs när det gäller datorn. Svor och skruvade ihop Noams nya säng från Ikea istället. Galet ur miljösynpunkt att Kamprads-stuff produceras här, vi köper det i Sverige och skeppar hit det igen och sen undrar vi varför det stormar och far överallt, suck!

Noam sover alltså första natten i eget rum och om han håller sig där ska det bli oerhört skönt att slippa vakna av pungsparkarna han brukar leverera. Men man ska inte ropa hej förrän man kommit över ån...

Trötta soffkilar

Trötta soffkilarIdag höll jag Noam vaken i bilen för att vi skulle hinna hem innan han somnade. Jag han ta fram badkläderna när Noam lagt sig på sängen och vilat lite. Jag la mig brevid och en sekund senare sov jag. Vaskade av sovsvetten i poolen och lagade middag innan Mimmi kom. Burkpäron med choklad på i ugn blev det till efterrätt.

Bomber och granater

Som svar till dig kära syster. Visst får man ha lite kul i Kambodja....man får ta sig till Killing Fields bara, där finns en shooting range där du kan kasta dina granater med bebban på armen. Om du vill mörsa på en kossa med Kahlasnikov blir det lite dyrare men inget är omöjligt i Kambodja...dollar, dollar,dollar!!

Appråpå billigt och dyrt kan jag ta lite om det. Har inte hunnit handla så mycket än men ändå.
Billigt: Öl, köpte en platta Leo-bärs idag för 63 spänn, sprit - har jag inte köpt men det är billigare än Sverige det står klart. Mat: Inte som i Thailand eller Vietnam men vi äter middagar för tre med dryck för runt 150 spänn - då är det inga plaststolsrestauranger vi snackar utan the classy ones. Vi spar magarna så länge som möjligt. Kycklingfiléer - två färska för en 10:a.

All mat ligger på runt strax över halva priset mot hemma ungefär men det importerade är dyrare förstås. En del saker som man inte tänker som dyra betalar vi dyrt för här: Krossade tomater, havregryn och internet tyvärr.



Jim

Jim

Kolboth

Kolboth

Kolboth

Kolboth...och Kolboth...

Dagiskompisar

DagiskompisarIdag var första dagen som Noam lämnade min famn för Fröken Julies vid lämning. Skönt att han tyr sig till henne. Ingen gråt utan bara glada miner och lek idag - det värmer pappas hjärta. På bilden är Laura. Fler kompisar följer...

Varken katten eller handgranaten

Farliga grejerSom ni ser fick jag lämna kameran utanför affären när jag skulle gå och handla. Handgranaten, pistolan ocn niven vaktades av hunden och katten med en cigg i mungipan medan jag köpte mjölk.

Buffétillägg

Till buffén på Intercontinental i söndags måste jag lägga det jag glömde: Sushibuffén och fruktbordet. Jag är mått fortfarande för övrigt.
Sa jag nåt om ostarna? Jag glömde nog dem också eftersom jag inte brukar gotta mig i mögel...men det fanns givetvis en ostbricka också.

Nu är klockan 17.17 på min dator - svennetid fortfarande - den tid jag föddes på dygnet.
När börjar bettingen på när er bebba födds Emmpa? Spelberoende, jag? =oD

Tittade på en kåk som var plockad ur desparate housewives idag - fick bara se utsidan men spegelglas på alla fönster så man kan spana på grannarna när man själv är näck bådar ju gott...

Nej, dags att lägga sig innan Noam börjar ropa på väääällliiinnnnn paaappppaaaa, vääääälliiiiiiinnnnn

Noam simmar

http://www.youtube.com/watch?v=kqC9_kfNP7A

The most beautiful girl in the world

The most beautiful girl in the worldSå här glad blev Mimmi när vi hittade det lyxiga huset jag la ut tidigare. I bakgrunden vinkar Yvonne...

Mimmi vill också vara med

- I will just talk to my wife first!
Det är jag som har en ny mäklare på telefon som vill visa ett hus. Mimmi är på jobbet och jag på väg från eller till någonting.
Det har blivit väldigt mycket om mina och Noams förehavanden här i Kambodja men mindre om min käraste och hennes intryck av jobb och det nya landet. Och ni är många som undrar både vad hon gör och hur hon mår. Här kommer därför hennes egna ord:
A: - Hur mår du egentligen Mimmi?
M: - Mycket bra tack lite trött.
A: - Varför är du trött?
M: - För att jag går på så många möten och jag förstår ingenting. Dessutom börjar jag jobba halv åtta och det är alldeles för tidigt.
A: - Vad handlar alla möten om?
M: Idag har jag haft möte med Johan som är regional handläggare för Mänskliga rättigheter från Bangkok. Vi ska tillsammans ta fram MR-indikatorer för Kambodja. Hur man kan mäta utvecklingen av mänskliga rättigheter och det är ganska svårt. Sen har jag haft möte på Forum Syd och pratat om vilket taskigt läge civilsamhället har i det här landet. Sen har jag träffat FNs mänskliga rättigheter-kontor och pratat om läget i landet och deras fortsatta stöd från Sida. Jag ska iallafall jobba med mänskliga rättigheter, vilket jag inte har någon bakgrund inom men det verkar bli mitt huvudområde. Mycket som är nytt och jag är trött som en bebis på kvällen.
A: Hur ser dagarna ut i övrigt?
M: - Börjar för tidigt men har 5 minuter till jobbet med ben eller bil. Jag har lunch mellan 12 och 14 och då kommer jag hem och får träffa Abbe och Noam. Det är bra. Då känns det inte som om jag är borta så mycket och Noam har precis kommit hem från skolan då. Vi slutar vid fem men det är bara jag som går då. Alla är snälla och trevliga på kontoret  och det verkar vara ett bra ställe. Sen har vi fått mycket frihet att kolla på hus på arbetstid och så.
A: - Så hur trivs du i Kambodja då Mimmi?
M: - Jo ja trivs mycket bra. Men jag börjar bli sugen på att se något utanför Phnom Penh nu. Snart får nån komma hit så att vi får en anledning att åka till stranden.
 

Mimmi vill också vara med

- I will just talk to my wife first!
Det är jag som har en ny mäklare på telefon som vill visa ett hus. Mimmi är på jobbet och jag på väg från eller till någonting.
Det har blivit väldigt mycket om mina och Noams förehavanden här i Kambodja men mindre om min käraste och hennes intryck av jobb och det nya landet. Och ni är många som undrar både vad hon gör och hur hon mår. Här kommer därför hennes egna ord:
A: - Hur mår du egentligen Mimmi?
M: - Mycket bra tack lite trött.
A: - Varför är du trött?
M: - För att jag går på så många möten och jag förstår ingenting. Dessutom börjar jag jobba halv åtta och det är alldeles för tidigt.
A: - Vad handlar alla möten om?
M: Idag har jag haft möte med Johan som är regional handläggare för Mänskliga rättigheter från Bangkok. Vi ska tillsammans ta fram MR-indikatorer för Kambodja. Hur man kan mäta utvecklingen av mänskliga rättigheter och det är ganska svårt. Sen har jag haft möte på Forum Syd och pratat om vilket taskigt läge civilsamhället har i det här landet. Sen har jag träffat FNs mänskliga rättigheter-kontor och pratat om läget i landet och deras fortsatta stöd från Sida. Jag ska iallafall jobba med mänskliga rättigheter, vilket jag inte har någon bakgrund inom men det verkar bli mitt huvudområde. Mycket som är nytt och jag är trött som en bebis på kvällen.
A: Hur ser dagarna ut i övrigt?
M: - Börjar för tidigt men har 5 minuter till jobbet med ben eller bil. Jag har lunch mellan 12 och 14 och då kommer jag hem och får träffa Abbe och Noam. Det är bra. Då känns det inte som om jag är borta så mycket och Noam har precis kommit hem från skolan då. Vi slutar vid fem men det är bara jag som går då. Alla är snälla och trevliga på kontoret  och det verkar vara ett bra ställe. Sen har vi fått mycket frihet att kolla på hus på arbetstid och så.
A: - Så hur trivs du i Kambodja då Mimmi?
M: - Jo ja trivs mycket bra. Men jag börjar bli sugen på att se något utanför Phnom Penh nu. Snart får nån komma hit så att vi får en anledning att åka till stranden.
 

Och draken kom också..

Och draken kom också.. och fick hänga med till poolen direkt!

Och Anna kom...

Och Anna kom... och fick liksom nallen en björnkram...

4 väskor kom

4 väskor kom Och i dom låg nallen från dagis och hans resväska. Tänk att de också komfram till Kambodja till slut.

Noam mår okej

Ja, nu har jag hämtat lillen och vi har käkat lunch hos Pia. Johan (en kille som jobbar i Bangkok) är på besök och han är himla trevlig.
Noam hade inte gråtit hela dan idag på skolan utan sa faktiskt att han hade haft roligt också. Fröken Julie bekräftade att det går bättre och bättre för varje dag, vilket bara fick mig att tänka:
-Oj, hur fan var det i förra veckan då?

Jag känner mig rätt lugn ändå. Noam mår absolut inte dåligt på skolan utan leker oftast när jag kommer och hämtar. Det märks dock att han är van vid ett mer fritt upplägg än de har här. Allt är indelat i pass - samling, målning, snack, tandborstning osv och det är inte alltid Noam vill göra det som står på schemat - vilket gör honom frustrerad.



Noam har det jobbigt och häxhår

Allt är inte guld och gröna skogar här alltid. 
Noam har det skittufft på sin nya skola och skriker, gråter som en besatt varje morgon när jag ska lämna honom. Eftersom han bara var ett år när han började förskolan hemma i Sverige och inte fattade vad som pågick innan han var mitt i det är allt väldigt jobbigt just nu. Någonstans tror jag också att han börjar förstå att det är här vi kommer att vara ett tag nu och bara det är svårt att smälta. Marc, faster, Micke, farmor, mormor, farfar kommer inte imorgon som han prövar med att säga, inte på fredag heller som han tar som nästa alternativ. (Det funkade ju med morfar så varför inte med resten tycks han undra)
Sen är det förstås jättejobbigt för honom att han inte förstår någon och att ingen förstår honom. Ni som känner Noam vet ju att han är supersocial och kastar sig med huvudet före in i alla sociala sammanhang men här funkar det liksom inte. I helgen sa han:
- Pappa, ingen pratar på min skola!
Fan är det så han upplever det, tänkte jag. Vi har pratat så mycket om engelska och tränat ord osv att jag trodde att det här med olika språk hade gått in.
Tänk er själva. Ni kommer till ett helt nytt ställe och blir inkastade bland hundra nya ansikten på ett jobb och när du börjar prata och försöka kommunicera med folk så grymtar de bara en massa konstigt tillbaka. Till på köpet så går den enda som förstår dig iväg. Inte fan undra på att man gråter då.
Nu ska jag åka och hämta Lillskrutt igen och hoppas, hoppas att han är glad och leker när jag kommer.

Häxhår är för övrigt på modet här i Phnom Penh. Alla män som lyckats odla ett häxhår i nån äcklig leverfläck bär med stolthet  upp sina alster. Är det i brist på skäggväxt de söker statushårväxt månne?

Just another day in paradise

Den gamla Phil Collins-dängan kanske nån tänkte men detta har inget direkt med Phil att göra.
Helgen fördrev vi med poolbad och på söndagen ett besök till Hotell Intercontinental som vi hade hört skulle ha en okej brunch. 
Okej här kommer det! Jag kan inte lägga ut några kort för då hade Micke skitit i syrrans förlossning och kommit över direkt men jag ska ge er ett axplock av vad denna lilla brunch innehöll. Jag tror jag börjar bakifrån och blandar vilt sen: En glasstation där man kunde preparera sin glass med allt från sylt till chokladflarn, ett kakbord från himlen - tiramisu, creme caramel u name it, en våffelstation med tillbehör, en skaldjursbuffé med räkor, hummer, bläckfisk osv, ett salladsbord med färdiga sallader av olika sort eller möjlighet att komponera din egen med vad du ville, en pizzabuffé me fyra olika pizzor- alla tillbehör möjliga att lägga på, ett brödbord med tusen pålägg, en wokstation där du valde nudlar, ris, vilket kött du ville, vilka grönsaker och färska kryddor du ville, ett frukostbord med ägg, bacon, korv, varma tomater, potatisgratäng ett tiotal varma rätter och grytor med kyckling, kött, vegetariskt osv. ett vinbord, ett juicebord. Kaffe och öl och andra specialare fick vi ta vi bordet och som toppen av allt toppen en bemannad lekplats nära oss som Noam kunde leka i. Jag tror vi åt i 3 timmar, hehe! Jag har säkert glömt hälften för jag hann inte smaka allt.
Om det var dyrt? Jo, 19 dollar per person (ej barn) men när dollarn står i sju spänn var det värt att äta upp sig för resten av dagen och med tanke på att all dryck ingick var det ett bra pris med svenska mått mätt.

Internet låg nere igår så jag kunde inte skriva om helgens tips: 9 rätt på tipset, 4 rätt på hästarna och 1-3 och 0-2 till Blackbööörn när de fick för sig att göra 0-3 på övertid. Saldot i långsjalen nere på 1007:-, suck.

Idag har vi kollat två hus som verkar intressanta. Ett khmerhus som jag bara är orolig för om taket håller när regnen kommer annars cool planlösning och fräscht. Det andra var också fräscht och låg precis vid The Royal Castle, Silver Pagodan. Enda nackdelen var väl alla tuppar på gatan som gal stup i kvarten (I can kill? for wan dollar ok?) =D
Inte lika flådiga som det jag la upp sist men fina. Kontoret drog ner budgeten för oss när de såg vilka hus vi höll på att kolla in, haha! Viktigt med rang här och det är viktigt att veta sin plats även när det gäller husstorlek...

Mer sen ... nu bad, för jag rinner snart bort!

Mowgla har hittat till människobyn och v75

I tidningen har vi under veckan kunnat följa en "vilde kommer ur djungeln-historia". En kvinna kliver rakt ut ur djungeln tillsammans med en tatuerad, naken man med svärd i handen. Hon fångas in men mannen försvinner in i djungeln igen. Man tror att det är samma flicka som 1989 försvann med sin syster i djungeln men eftersom kvinnan bara grymtar och inte pratar vet man inte säkert. Hon sägs inte vara intresserad av att äta ris utan bara kött och är väldigt fascinerad av tvn.

Det sägs att många familjer flydde undan Röda khmererna ut i djungeln under 80-talet. De slutade ofta prata för att skydda sig från Khmer Rouge angiverisystem. Man tror att flickan tagits om hand av dessa människor.
- Första dagen ville hon bara springa tillbaka in i djungeln men nu verkar hon ha vant sig vid att vara här. Hon sliter fortfarande av sig de kläder vi har gett henne, säger mannen som är bror till den flicka som försvann 1989.
Spännande grejer som händer här...

Här kommer ett V75 förslag även om jag numera är avskärmad och inte har sett tidigare lopp osv.
1) On Way Laday, Nine One One L, G Moll
2) 1,2,3,4,10,12
3) 1,6,11
4) Speed Demon Love
5) 1,5
6) Conrads On Line
7) 4,5,12,13

432 rader-216 spänn om jag räknat rätt. Lycka till! 

Sex år, kurragömma och lite gambling

Mimmi kom ihåg och jag glömde. Idag är det sex år sedan vi träffades första gången och det är det datumet vi räknar som vårt. För er som inte har kol på det så träffades vi på en blinddate initierad av Leffe. På väg till och från Europa på en tågluff stannade herr Nummelin hos Maria och Mimmi i Malmö. The M n´M var sambos i en stor femma eller nåt och Mimmi skulle upp till storstaden för att träffa sina systrar. Hon försökte slingra sig ur daten ett par gånger men gick till slut och träffade förortskillen med ful, för stor skinnjacka och sen var saken biff. Ja, det var den korta versionen som ni nog förstår.

Jag fick jättefina blommor, choklad och kaffe imorse. Själv har jag inga ursäkter 
utan såg ut som ett fån när Mimmi kom in.

Noam och jag har lekt kurragömma hela morgonen och det är fantastiskt roligt. Noam räknar till tio på tre sekunder och jag hinner precis slänga mig in bakom en gardin, en handuk över huvudet osv. Han letar precis som barn gör på sista stället jag var på. Att jag ska leta funkar inte riktigt än men vi tränar på. Jag har så förbenat svårt att hålla mig bara, när han springer förbi mina uppenbara gömställen och ropar: PAAAAAPPPAAAAA! högre och högre ju längre stund han har letat.

Långsjalen: Bajen åkte åter igen in i den svarta sopsäcken och med landslagsmålvakten Bergwall skadad blev det storstryk på Zinken som jag gissade. Långsjalens saldo är 1137 bagis.Fortfarande ingen som aspirerar på eventuell vinst, vilket tyder på dåligt förtroende. Idag läggs nog ett par spel på Premier League och nån kuse. V75 förslag kommer senare.

Making friends

Idag fick jag ett infall och ringde och bjöd över Anna och Joe på ett glas vin. Härligt att bara kunna sitta och snacka en hel kväll. De är oerhört trevliga och sympatiska och har dessutom gulliga barn som Noam gillar.
Nu har de precis gått och vi hoppas att Noam tänker ta sovmorgon imorgon precis som jag hade tänkt.

Touchrugby i 45 grader

Touchrugby i 45 graderDet ser inte allt för tufft ut med touchrugby och det var det inte heller. Det tuffste var nog att ha solen i skallen eftersom vi spelade mitt på dagen. Imorgon är det dags igen.

Mer fegspel + Noams skolgång

Ja, gårdagens fegspel i långsjalen gav givetvis ingen utdelning. Skulle gått all in på att Sverige skulle torska som jag sa från början. Fegade ur eftersom man aldrig vet om Guterstam eller nån annan skulle få för sig att få sitt livs genombrott just när jag spelar emot Svedala...Spelade 5-0 till Ecuador oxå, när jag såg laguppställningen.
Idag fortsätter fegspelet med ett Win-winbet: Tvåa på Sandviken mot Bajen. Vinner Bajen är jag nöjd ändå och torskar Bajen så har jag iallafall vunnit en liten peng. Ger mig fan på att de går och spelar lika bara för det.

Jag och Noam kom precis från skolan. Simning stod på dagens program och Noam hade en jobbig morgon efter en sen kväll igår. Pappa fick absolut inte gå och tårarna sprutade. Efter ett tag lossnade det dock och Noam sken upp i ett: Li haj! (hej då på khmer) och vinkade iväg pappa. När jag hämtade så hade Noam blivit bjuden på sitt första kalas 8till Raphael nästa lördag). 
Jag hann prata lite med Aninas mamma Rancy!?, som visade sig vara bra på engelska, jobbade på en tidning och varit i både Stockholm och Kalmar på SIDA-bekostat studiebesök. Min första khmerbekantskap är ett faktum.

Dags att laga lunch till frugan som kommer snart. 
Ja, alla kallar ju Mimmi för min fru här så jag börjar vänja mig vid livet som gift.
Fortfarande klingar någons gamla kommentar i huvudet dock:
- Gift! det hör man ju på ordet vad det är. ;)

Marcmania

Noam gillar sin morbror.
Det började med det vanliga tjatet om Marcs motorcykel, ja ja, det är klart, hela Phnom Penh kryllar av motorcyklar och Marc är den enda vi känner som har motorcykel hemma. Sen har Marc-tjatet bara ökat för varje dag som går:
- Där är min motorcykel och där är Marcs motorcykel.
- Jag kör motorcykeln och Marc sitter bakom.
- Marc kommer imorgon.
- Marc hämtar mig sen.
- Marc kommer på fredag.
- ....och Marc (som avslut på alla meningar, ungefär som punkt)
- Marc är hos Stina och katten.
- Här ska Marc sitta (och dukar upp en extra tallrik till varje måltid)

Ja, du hör Marc. Det är bara lägga ner plugget och palla dig hit.

För övrigt känner jag mig som Sickan i Jönssonligan varje gång jag öppnar vårat kassaskåp. Har redan slarvat bort koden två gånger och nyckeln en gång. Kosar en jävla massa att få upp ett låst skåp gissar jag.

Långsjalen är på plus igen tack vare lite tur igår: Tottenham vann komfortabelt medan Fulham gjorde 4-3 på övertid och tipset gick in. Tyvärr gav jag också Roma en chans att revanschera sig för helgens miss, med ny besvikelse som följd. Saldo: 1077:-
Idag spelar jag X på Ecuador-Sverige, 1 på nån skottsk pissmatch och 2a på Milan. 10 spänn.

Vår stora skolpojke

Vår stora skolpojkeHär är Noams klassrum. Vår stora skolpojke har nu gått två halvdagar själv i engelskspråkig klass - han är så modig. Ordet Toilet sitter som en smäck men Noam har svårt för att assistenterna hela tiden försöker fösa honom dit de vill att han ska gå. De är inte för vassa på engelska de heller för övrigt. Härligt att höra sången klinga när jag kommer för att hämta:
- Yees, I´m dliiiivin in my little motolllcaaaa, Yeeees, I´m dlliiiving on my led motolbike....osv. Mycket vilja och glädje.

Khmerföräldrarna är tuffa att få kontakt med trots idoga försök. Vet inte om det är språkförbistring eller Barang(utlänning)-skräck det beror på. Inte Svarta Grisen direkt. 
Fort in, fort ut med barn verkar vara modellen här...
Jaja, påt igen som man säger. Några locals ska vi fasiken ha lärt känna innan det bär hem igen ;)

Chokladkorv - a cake to die for

Chokladkorv - a cake to die forPå dyra men fina restaurangen/fiket "Comme a la Maison" serveras Noams och Mimmis nya passion i livet - Chokladkorv!!

Den är enligt Mimmi värd att dö för och jag hoppas aldrig ställas inför att Mimmi ska behöva välja:
Abbe eller Chokladkorv, Chokladkorv eller Abbe, Hmmmmmm!

Kan jag få det huset?

Kan jag få det huset?Jag hade några bilder att lägga upp. Från Noams nya skola, Noam äter kaka, Abbe spelar rugby osv. men eftersom vårt hustittande nu har gått in i absurdfas 2 och vi hör oss själva säga att vi inte riktigt gillar färgen på golvet när vi tittar på hus som detta så är det nog dags att få en portion skäll hemifrån. Det här huset gillar vi faktiskt och ska förhandla om priset på - fortsättning följer. Huset ligger väldigt bra till, mitt i smeten som vi gillar - spa/massage tvärs över gatan, hotell med pool man kan hyra in sig på också rakt över, Fiket Comme a la maison (som hemma) runt hörnan, Khmer Surin, bra restaurang runt andra hörnet.



Morfar på besök

Nu har sidan visats tusen gånger och 99 olika ip-adresser har besökt oss, spännande.

Nu har Noams morfar varit på besök i ett par dagar och åker tyvärr hem ikväll. Kanske tur för Katja, för Pia som vi var på middag hos igår hade ett gott öga till Mimmis far och var som uppslukad av hans historier, hehe!
Skämt åsido så har det varit härligt med besök hemifrån (även om Bosse kom över från Thailand). Nu väntar vi på att fler ska få arslet ur vagnen, tummen ur arslet och allt vad man säger och palla sig hit.


Skönt att höra att Syster Yster och Mickes bebba har fattat att dyker ut i livet gör man med huvudet och inte arslet först. (Mycket röv i det här inlägget). Var Teddy Lucic (BK Häcken) med sist förresten Micke?
Nu väntar jag med spänning på korten, inte på Lucic utan på bebban.

Vår bebis Nonno (vad vi kallar Noam när han beter sig som en bebis) har gått sin första dag själv på engelskspråkiga förskolan I can. Han har bara gråtit lite enligt egen utsago och berättar mycket om vad han har gjort. Kul att det går lite khmerbarn i klassen tycker pappa.

En gammal Noam: - Jag vill inte att tomtarna ska vara här! 
Efter första dagarna i Kambodja och alla nöp honom i kinderna började Noam kalla alla khmerer som kom i närheten för tomtar.

Närmar mig 100 och 1000

Jag hittade statistiksidan nu och såg att 93 olika IP-adresser har besökt sidan och ca 950 träffar. Förhoppningsvis drar Noams-moves in de sista besökarna för att komma upp i 100 adresser och 1000 träffar.
Nytt rekord i går med 20 unika adresser...siktar på 20 miljoner/dag.
If I ruled the world!....=)

Travoltavideo 2

http://www.youtube.com/watch?v=SXe3yBIkr3c

Här kommer fortsättningen på den förra dansen...

One, two ah one, two, three, four!!!

Noam gjorde sin första dag på förskolan idag. När vi var där sist så hade alla barn lektioner i sina klassrum och de allmänna lekytorna med tillhörande leksaker var BARA Noams. Därför blev morgonens första halvtimme något kaotisk för den lille mannen, när plötsligt alla HANS leksaker på HANS skola skulle delas med hundra andra instormande barn. Noam väntade tålmodigt på att den stora populära bilen skulle bli ledig (efter pappa hade sagt till när han försökte sno den först). Till slut blev den ledig och lyckan var gjord i tre sekunder tills två pojkar i 5 års åldern ställde sig och sparkade på bilen med Noam i. Noams försvar blev ett:
- AAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! och pappa fick visa sitt warface för de bortskämda nannyungarna utan gränser.
På rasten senare under  dagen gav Noam igen när den ena pojken gick förbi - en snabb slagserie i ryggen och argaste minen på. (inget som pappa förespråkar skall tilläggas)

Fröken Julie och fyra assistenter på 15 ungar och lugnt och skönt väl inne i klassrummet. Noam som inte fattade nåt var ändå inte sen att vara i centrum under lekar, ramsor, målning, samling och tandborstning. Tre timmer gick ganska fort och allt verkar bra utom lämningen och rasterna där alla barn samlas i trånga lokaler för fri lek = Kaos och djungelns lag. Vill inte att Noam ska bli en spring, skrik, sparka och slå-pojke (utan språk) - vi här hemma ser ju hur jäklig han kan vara om han vill. I fel sammanhang utan vuxennärvaro finns risken kändes det som.

Första engelskan baseras på det praktiska så: toilet sitter hyfsat nu. Sedan chockade han oss till middagen med att köra en: one, two, three, four. Att kunna räkna in är väl det enda en riktig showman behöver kunna på engelska, så då är det väl klart. Robbie Williams släng dig i väggen - snart kommer Eminem (Marc Noam Miriamson) Hagberg. Eller det kanske känns taget?

Mera bad, mera bad mera baaaaad!

Mera bad, mera bad mera baaaaad!Skit i isvaken Micke, den här killen vill ha sällskap vid poolen.

Chivu skyldig mig en hundring

Tänkte spela på Inter och Milan idag men missade att Intermatchen var tidig. Spelade en hundring på Roma och Milan istället och det såg ut att gå vägen tills idioten Chivu fäller en Messinaspelare på väg ur straffområdet på övertid.
Långsjalen är efter helgens miserabla tips nere i 900 bagis. ojoj

Somliga har en månad kvar

Bara en månad kvar till du ska kläcka nu syster yster...fasiken va spännande. Jag räknar med att webbkameran är riggad till hemkomsten eller att underverket kommer upp på youtube snabbare än ögat. 
Nej, ta det lugt för sjutton och lås in er ett par dar om det går. 

Idag har vi tagit en långfika hos Mimmis kollega Erik och hans fru Christine. Ska försöka sluta tjata om fina hus men de bodde extremt sjysst på ett inhägnat område med cykelgator för barnen och gemensam pool. Noam lekte med Agnes (dottern) som snällt lät honom vara med trots att hon hade en kompis över. Kompisen gick för att det var trist sen. Jag tycker det är jobbigt att se när Noam blir en - pain in the ass på alla äldre barn här och själv förstår han inte det förstås. Han en så hypersocial och vill vara med alla, som antingen försöker smita från honom eller är småtaskiga när de tror att inte vi hör/ser. Vissa undantag som Agnes finns förstås också.

Hoppas att Noam får lite jämnåriga kompisar i förskolegruppen imorgon.

Ute med grabbarna

Igår lyckades jag snacka in mig i hemmapapporna på områdets lilla gäng. Det är Joe som är irländare men som är gift med Anna och bor i Helsningborg med sina barn Maia och Michael, 4 och 1 1/2 år.
Det är Fransisco som är portugis, gift med en holländska och har två killar 7 och 9 år tror jag. Det är Andrew som är amerikan med Brigit som är halvmexikanska och reser mycket. -"Jag är som en ensamstående pappa med apanage". De har två pojkar tror jag och lilla Paloma som är 1 1/2 år.
Jag fick höra att de skulle ut och ta en öl när vi hängde vid poolen med barnen och bjöd in mig själv. Så efter middagen bar det av genom nattrafiken bakpå en vakts motorcykel, utan hjälm ner mot Riverside. Såg döden i vitögat och har uppfyllt min leva-farligt-kvot för ett tag. Annars är vi löjligt försiktiga, jag lovar.
Hade en härlig kväll ute på en spansk lyxrestaurang och sen vidare till FCC med utsikt över floden och nattlivet. Lugnt tempo på ölen med 40-taggarna (ingen hökis-tempo) och snacket flöt på rätt bra nu när skolengelskan dammats av och jag pratat några dar (+öl).
Naturligvis var baksidorna av Phnom Penh framme och påminnde oss om var vi är när tuk-tuken skulle ta oss hem. En lite pojke satte upp foten och tiggde på tuk-tuken precis när vi skulle åka och precis när vi drar iväg ser vi en vuxen man som måttar en spark mot honom (utan att träffa dock). Äckligt!!
Återstår att se om jag invigts i kretsen av lyxpappor än eller om jag har mer att bevisa för veteranerna =D

Mimmi har gett sig ut i trafiken nu också och kör the-khmer-way som om hon inte gjort annat. Att man måste ha en annan fokus i trafiken har till och med jag fattat - plötsligt dyker det upp nån som kommer rakt mot en, motorcyklar som störtar kors och tvärs, inga filer och störst går först. När de överlastade lastbilarna kommer flyttar man sig.
Han med att försöka få lite kompisar i ett rugbylag också igår. Vi såg ett anslag på ett fiks toalett om att ett gäng spelade just då och åkte dit. Mest britter men några fransmän, aussies och khmerer också. Blandat tjejer och killar och bara  touch-rugby dvs. inga tacklingar. Tappade lite sin tjusning i och med det men skönt att springa och svettas lite i hettan. Det blir mycket bil när vi inte kan promenera någonstans och risken för lyxfetma är överhängande. Gymet i veckan när Noam inskolats på nya förskolan.
Första dagen i morgon - spännande, spännade. Funderar på att sätta upp pippelotter i håret på honom bara för att sätta ribban för Miss Julie och visa att han redan är världens sötaste. Upp till genuskamp! =)


Elefantmannen

Elefantmannen

Dagens långsjal

Dagens spel i Långsjalen är:
Bolton, Chelsea och Manchester United- en trippel på 45 spänn.
Stensro General slår nån dussinhäst och Closed Case slår Victor Carvallo - en dubbel  på 30 spänn.

Ska kolla hästoddsen när det närmar sig spelstopp för att se om jag hittar nån rolig vinnare också i nåt lopp.

Ingen som har anmält sig för att ta del av eventuella vinster - känner jag bara rika, välbärgade människor?

Noam - the greatest dancer

En liten dansfilm från i morse.

http://www.youtube.com/watch?v=U5AWnWEa4K0

Äntligen helg och baksidorna av Kambodja

Efter en utmattande vecka är det skönt att det äntligen är helg. =P
Det blir nog mest häng vid poolen och en och annan utflykt i stan om Mimmi vågar ge sig ut i ge-och-ta, störst-går-först-trafiken här. Har bara sett en krock konstigt nog och kidsen går rätt ut i de vansinniga korsningarna så att man håller sig om huvudet och ojar sig varje gång man ser det - tricket verkar vara att gå som om det vore grön gubbe hemma dvs. med jämn fart och avslappnat. Jag är övertygad om att om jag skulle blunda och gå över är risken mindre att bli påkörd än om man velar, stannar och håller på som nu. Jag tänker inte pröva dock.

Jag inser att jag inte har skrivit speciell mycket om all skit som finns och försigår här. Vi är ju trots allt i det mest korrupta landet i Asien sägs det.  
- Våra väskor och containern med våra saker finns som sagt på flygplatsen men vi får inte ut grejerna för att någon vill ha mutor först.
- På en av marknaderna här, samt i butikerna omkring har journalister sett att man säljer barnporr relativt öppet. De affärsägare man intervjuat svarar med: - Det är ju inte khmerbarn!(?) eller - Det är ju vietnamesiska barn, khmerbarn skulle aldrig göra sånt!(?) eller - Det finns ju överallt så vad spelar det för roll om jag också säljer det. Polisen var i butikerna och på marknaden dagen efter journalisterna och hittade ingenting enligt polischefen. (vad trött man blir). Skulle förmodligen gå bärsärk om jag hittade nån sån skit någonstans...
- Fattigdomen är överhängande och tiggandet ganska aggressivt på sina ställen. Svårt att hantera då man vet att om man ger ett barn pengar så har man hundra på sig inom några sekunder. En pojke kastade sig på Mimmis kollegas skor för att putsa dem trots att hon vänligt men bestämt sa nej flera gånger. Tufft att slita bort ett barn som vill tjäna några ören från sina skor....hur hanterar man sånt?

...och så håller Noam på att flippa så det är dags att gå ut och lyxbada lite i poolen. Ja, ni märker kontrasterna, usch!

Pool på förskolan

Pool på förskolanIdag var vi tillbaka på förskolan - I can. Här är stora poolen på bild. Vi fick träffa Miss Julie som kommer bli Noams lärare och som har tre assistenter till sin hjälp i klassen med 2-3 åringar. Det första hon sa när vi påpekade att han inte var flicka som hon trodde var:
- Oh, he would have been so cute if he had been a little girl. (He IS cute, you bitch) ;)
Ojoj, här får inte pojkar vara söta insåg fort genuspedagogerna och började smida strategier för att kunna ta upp dessa frågor på ett smidigt sätt.
De verkade i alla fall väldigt bra och Noam kastade sig in i lekar själv (barnen hade vila) med assistenterna. Har börjat slipa engelskan idag och några fraser satt klockrent direkt, får se om han minns nåt imorgon.
Roade mig med att åka runt och kolla lite möbler idag men insåg snart att stödja de lokala tillverkarna av möbler både blir snyggare och billigare än den pompösa stilen i möbelaffärerna. Tog lite kort på saker jag tänkte kopiera dock, hehe!
Om bara Noam somnar snart blir det lyx med gott vin och Sideways på datorn ikväll på balkongen.

V75: Tror på: Cooper Pedy i första, Stensro General i femte och Closed Case i sjätte. Kanske G Moll i sista också. Spikar om jag fick välja: Cooper och Stensro. Lycka till ni som spelar.


Kan inte sova

Va, varmt de e´....
Kan bero på den överhettade laptopen i knät och att pulsen är uppe i hundratjugo efter deckaren som jag har som kvällsläsning just nu. Kan inte sova, för mycket som snurrar i huvudet.

Imorgon ska vi till förskolan på besök igen. Hoppas kunna få i Noam redan på måndag då han inte gjort annat än att tjata om sin nya skola. 
- Pappa, åkta till skolan sen? Pappa, bada poolen, min skola?osv.

nej, dags att göra ett nytt försök. Go natt Svedala!

Apattack

Dagen startade med ett besök på förskolan Gecko and Garden, ett inte lika glassigt ställe som I can somvi tidigare tittat på. De hade dock inte plats förrän augusti. Imorgon ska vi träffa personalen på I can och om det verkar bra så börjar Noam på måndag. Han har tjatat om sin nya skola i flera dagar nu, så det är nog lika bra att köra.

Vi gjorde en kort utflykt till det stora templet Wat Phnom eller snarare till parken som går runt tempelberget. Den gamla mögliga elefanten som jag läst i någon resetidning ska heta Sam Bo var spännande tyckte Noam. Vi skulle till att titta på alla de apor som gick lösa i parken också och närmade oss en halvstor krabat som satt och åt ur händerna på en grupp ungdomar. Jag släppte ner Noam ca två meter ifrån apan och sen plötsligt brann det för primaten.....
den hoppade på den kille som stod närmast och försökte bita honom mot huvudet.....han slog omkring sig med en tidning men apdjävulen hade tag i Herr Nilsson och den jagade den livrädde mannen en lång stund innan den gav upp sina planer på att klösa ut hans ögon. Jag blev skraj som satan och ryckte undan Noam och sprang en bra bit bort. Längre bort satt hela apflocken och såg precis lika fridfulla som Rohypnol-King Kong gjort några sekunder innan sitt utbrott, men vi höll säkerhetsavstånd och vände tillbaka till bilen istället.

Långsjalen: Sprack en fyrling på att Chelsea inte slog division 2-laget Wycombe, så nuvarande kapital är åter 1075 bagis.


Poolgrabbarna

PoolgrabbarnaIdag har poolgrabbarna varit runt i stora shoppingcentret. Tog lite bilder i japanska fotoautomater tillsammans med tjugo nyfikna tonåringar som alla skulle ha sin bit av Noams goa kinder. En tjej i 15-årsåldern jämförde sin armtjocklek med Noams och konstaterade under mycket skratt att de var jämntjocka. Noam fick välja bakgrunder till all kort ur en stor pärm och det blev katter för nästan hela slanten. Får se om vi kan posta några alster hem, har ej ännu fattat om det finns något postsystem i Kambodja.
Hann med lite häng vid poolen. En promenad längs Mekong på riverside, lite dvd-shopping och en kaffe när Noam sov blev det också. Skönta att kunna ta sig från hotellområdet. 
Nak kör bra och jag snackar på som tusan för att han ska få träna engelska (och jag khmer, är vår deal). Han svarar mest : -Yes, yes! och jag har ingen aning om hur mycket som går in. På khmer finns inga tidsbegrepp inbyggt i språket, ingen plural och inga verb böjs vilket jag tror ställer till det en del för alla khmerer när de ska lära sig engelska. Allt som vi säger med tonfall osv förstår de inte här (och där sitter jag och kör min genomironiska Killinggängsstil på engelska med Nak för att bli lite bundis, ojoj =D )
Ex. Nak: - We go pick up your wife now? At embassy.
Abbe: - Actually she´s not my wife. (och så kommer Abbe som ska vara lustig fram istället för att bara säga att vi inte är gifta  ...än.) She is my sister but don´t tell anyone.
Jaja, här lär väl känna min torra humor snart.

Min första minnesbild av Kambodja och känslan av att nu är vi inte hemma längre sitter fortfarande från nyår: Yvonnes dotter Madelaine, 180 cm utan klackskor, 192 med pjuck brevid barfota kokerskan på 130 cm. Hon var lika lång som hennes ben och två världar så olika varann som man kan bli hade jag på bild (dock ej i kameran tyvärr).

Sover gott + Lusentappen

Vi sover gott nu om nätterna. Nu ligger vårt nya sovrum bort ifrån bygget och Noam har slutat sova på dagen, vilket gör att han somnar i tid på kvällarna. 
Klart med att hyra bil idag och Nak, the driver är anställd för att skapa lite rörelsefrihet för mig och Noam (ingen promenadstad som sagt). Funderar på att köpa kärra sen när Mimmis lön kommer. 
Tittar på mot en Toyota RAV4 men jag har ingen aning vad det blir i slutändan - tänkte sätta Bosse på det när han kommer om en vecka, han kan bilar bättre än jag.

Gårdagens Noam: 
Pia: Ja, här gör de vad som helst för dollar.
Noam: Jag älskar bullar!

En Abbe från Russian Market:
(Jäkligt fokuserad på att pruta, vilket jag hatar och är kass på)
Pekar på ett par simglasögon och säger till kassörskan:
- Tlaj naa! (föör dyrt), innan hon har sagt ett endaste dugg.

Skulle fråga - Tlaj pon man? (Vad kostar den?)

LUSENTAPPEN: Igår spelade jag en dubbel på Reading och Inter och ett singel X på Liverpool-Arsenal. The Reds blev överkörda igen men både Zlatan och Reading gjorde vad de skulle och Lusentappen är nu uppe i 1115 kr.

Pias hus

Vi tittade på ett hus i förmiddags. Egentligen lagom stort men med hus väldigt inpå knuten. Sen fick vi en chans att titta på Pias hus (det som Yvonne tycker att vi ska ta över i juni eller augusti när Pia åker). 
Och vad är det första vi får se när vi kliver in genom dörren: BILJARDRUM!!!! Vi hade inte behövt se resten eftersom Mimmis största dröm i livet är ett eget biljardrum och Noam har suktat efter biljardbordet med tioårsgräns i Skånegläntan sedan han var ett halvår gammal.
Otroligt fint hus dessutom (har ni sett Cribs på MTV) med plats för båda släkterna och lite till...way to big alltså, men med.....BILJARDRUM!!!
Jag tror vi börjar gå i biståndsarbetarfällan och gått från: - Vi behöver inte ha så stort, vi ska inte ha nån hemhjälp....till: I WANT IT ALL!!! JUST ONCE IN MY LIFETIME!!!! NU ELLER ALDRIG!!!! BILJARDRUM!!!!!BILJARDRUM!!! BIIIIIILJAAAAAARDRUUUUUM!!!!!!

Ja, jag bara garvar åt mig själv just nu...

Efter khmerfrissan- video

http://www.youtube.com/watch?v=_UadKA24otQ

Ny Noamvideo - Idol 2007

Här är vår superstar...

http://www.youtube.com/watch?v=gcu4qHMz174

Välja sina tillfällen

Man ska välja sina tillfällen att göra rätt saker. Gå på restaurang med trötta barn i trotsåldern till exempel...
Efter att ha packat och flyttat upp alla saker till nya fina lägenheten så var nog både jag och Noam för trötta för ett restaurangbesök egentligen. Men gå skulle vi, för det hade vi bestämt....stupid!
Khmer Surin bjöd på fantastisk inredning med bastmattor och kuddar på golvet (barnvänligt, tyckte vi) och LEVANDE LJUS.....(inte bra kombo).
Noam fnattade direkt när vi kom och satt inte still en sekund dvs. sprang runt, hoppade i alla kuddar och skrek som en stucken gris varenda gång vi lyfte bort honom från något ställe som var två sekunder från att bli eldsvåda.
Fantastiskt bra käk slevade vi i oss med en hand och kastade oss ut med en stressmage av inte denna världen. Onda ögat av västerlänningarna...
Det lustiga (värsta) är att alla khmerer bara ler och tycker han är exotisk och rolig när han vill starta ta-mig-lekar inne bland deras bord medan dumma mamma och pappa säger nej, inte springa, folk blir arga om du gör så osv. Och Noam är ju en showman - så, så länge det finns en publik som ler så kör han. Magsår.

På dan lekte Noam med Michael (nya tysta svenska polaren) vid poolen. Noam kramar, tar med, visar simning och showar för en förundrad Michael som tittar storögt. Skönt att han inte är lika speedig tycker pappa.

Syster yster du undrade om det kommer fler speltips och svaret är ja. Förrutom att leverera spikar till V75 har jag tänkt att en gång för alla bevisa för Mimmi att jag inte bränner sååå mycket pengar på gambling utan faktiskt vinner in en del också. Här börjar därför "LÅNGSJALEN". - En lax har satts in på Unibet och ska förvaltas så länge som möjligt. Ja, egentligen började den igår då jag satte en peng på att allas vår Benke Larsson skulle göra mål i sin första match för Manchester United, nuvarande kapital är således: 1070 kr.
Varje eventuell invunnen långsjal kommer att gå till Fonden för fattiga nära och kära i Sverige som vill hälsa på i Kambodja. Ansökning och motivering till medverkan i fonden görs via mail eller på bloggen. 



Mer Gasolina

Mer GasolinaFem, sex såna här lounger finns i den stora trädgården. Ok,va?

Gasolina - en skönt ställe

Gasolina - en skönt ställeHär ligger Noam i en av de sköna sofforna på Gasolina. Bra mat och sjysst designad trädgård. Dessutom en leksakslåda som gick hem hos den lille herrn, vi kommer tillbaka.

Kommit upp oss redan

Vi har inte hunnit vara i landet mer än en vecka men redan kommit upp oss.
Flytt sker imorgon, upp till tredje våningen. En lite ljusare lägenhet i samma stil som den vi har nu men med två balkonger vi hoppas få möjlighet att utnyttja mer.

Idag var vi på en fantastisk brunch hos Mimmis chef och Noam fick äntligen träffa lite andra barn i sin egen ålder. Han gick helt i spinn efter att lekt med mamma och pappa i en vecka. Han sprang runt i det gigantiska huset och lekte med allt tills han var högröd i ansiktet och svetten rann - då fortsatte de utomhus...
Vi fick bära in honom i bilen till sist.
Vi fick många bra tips om allt från förskolor till var man köper justa möbler och hittar en bra nanny.
Alla är väldigt trevliga och hjälpsamma mot oss som ni hör.

Youtube-siten bråkar med mig och jag har inte lyckats ladda upp mina senaste filmalster. En liten video på min nya uppfluffade frisyr efter att ha varit till khmer-frissan och en liten snutt på Noam när han sjunger i sin morotsmikrofon uppflugen på stolarna i köket (en blivande superstar).

Noam har för övrigt fått flyttpuffar till armarna och kämpar som en besatt med att lära sig simma i poolen. Hela kroppen är spänd som en stålfjäder och kämpar med att inte komma under ytan med munnen, samtidigt som han försöker komma ihåg att ta simtagen pappa lärt ut med både armar och ben. Ingen lätt match när man e 2 och ett halvt. Han är tapper dock och berömmer sig själv varje gång han tar sig in till kanten igen.
Även i detta fall fick vi bära den unge mannen under protest från aktiviteten.
Mycket vilja och mycket intryck.

När vi kom hem från Eva (Mimmis boss) började Noam prata om dagis och det tog ett tag innan vi fattade att han nog trodde att det var sitt nya dagis han hade varit på eftersom vi pratat om att besöka ett ställe här i veckan.

Trött nu men satt uppe och såg Henke stänka sin första kasse i United-tröjan och Mimmi la sig i sängen och kolla film. Bra utbud på dvd för 1-2 dollars beroende på var man köper dem.

Nä, go natt alla!


Rätt tips fel namn

Såg att jag hade skrivit fel i v75 tipset. Istället för Criks Hurricane hade jag skrivit Criks Mistral. Nåväl ni som kan era hästar forstod vad jag menade och spikade förstås mina hästar - Criks Hurricane och Elias som båda vann sina lopp och tog hem storkovan...

Guldhjälm har Björn Goop för er som inte har koll...just det bakom Criks Hurricane.

Natti natti 31 bast, pushing 40....suck

Byggare khmer

Precis som på Västgötagatan så har vi lyckats få en byggarbetsplats precis utanför fönstret här. Eftersom vi har rutin på att vakna till byggslammer känns det mest som vanligt. Dessutom är det mycket svårare att bli arg på de stackare som står utanför fönstret här och river ett hus med SLÄGGA. Japp, ni läste rätt. Med sjalar virade runt skallen, rakt under den stekande solen står de hela långa dagen och slår bort varenda liten betongklump mellan armeringarna med slägga. Själva väger de väl 45 kg styck ungefär och jag hade däckat efter 2 minuter.
I huvudtaget verkar det som det byggs något ofantligt mycket i Phnom Penh (och fort, säger de som bott här ett tag).

to be continued...Noam vill till poolen

v75-drag

För er som lirar på hästar.

Criks hurricane från start till mål med guldhjälmen (Björn Goop) imorgon...

Elias ska väl kunna ta det också från start till mål.



Stället runt hörnet

I kväll bestämde vi oss för att gå till den första restaurang som låg på gångavstånd från hotellet. Det gjorde vi också, och hamnade på, hör och häpna:
"Scandinavia Hotel" =D
Noam gillade sina swedish meatballs med potatismos, inlagd gurka och brunsås iallafall.
Mimmi och jag käkade thai/khmersoppa med ris som var bra. Glass och drink blev det också. 
Lugnt och skönt ställe med snygg terrass och bibliotek (spotade en kerstin thorvall). 
(Varför blir man så röksugen av värmen?) Håller mig till födelsedagen dock.

Dagens Albin: "Fan har de inga rättigheter på det här stället eller?" (efter att inte ha hittat nån öl på menyn)

Två Noams: Noam är fascinerat rädd för alla tusentals motorcyklar och vi tror att det är därför han pratar om dem hela tiden. Alla motorcyklar är hans eller Marcs. När vi var och fotograferade oss på en fotostudio och Noam såg två motorcyklerhjälmar ligga på en bänk utbrast han chockad.
- Motorcykelmannen bor här!, och hoppade upp i famnen på mig.

I poolen idag:
Noam: Pappa Marc!
- Men jag heter ju inte Marc, det är ju du, morbror och farfar som heter Marc.
Noam: Jaaa, och mormor.




Video från hotellrummet

Nu har även jag gett mig in i den galna världen Youtube för att ni ska kunna se lite videoklipp från Kambodja.
Om allt fungerar ska det första försöket ligga på den här adressen.

http://www.youtube.com/watch?v=9bBNPiOwe44

control c - kopiera
control v - klipp in i adressrutan (när markören är där det vill säga)
(För er som är lika bevandrade med datorer som jag.)

Träffat the driver - Nak, idag och haft någon slags anställningsintervju. Han verkar cool och pratar rätt bra engelska. Hur han kör? - Ingen aning! =)












Jodå, han har fina referenser....

Pappa eller Borat?

Pappa eller Borat?Dagens Noam:
- Joooo, det är pappaaaa!
(Jag hade i och för sig min godmorgon-frisyr dvs. inte helt olikt) 
Jag som hela tiden har hävdat att det är Micke som är lik Borat! =)

Käket i Kambodja

Idag handlade jag själv för första gången och gick över stora Norodom Boulevard i rusningstrafik, sen blev jag spak och tog en tuk-tuk genom stora rondellen de sista hundra metrarna ;)
Shoppade lite på stora shoppingcentret idag också, förmodligen blåsta i varje affär. Blev ruggigt utskrattad överallt för att jag var man och drog barnvagnen med en sovande Noam i. Förmodligen det konstigaste de sett på länge. Mest nöjd med en fejk-Armani klocka för 200 spänn eftersom jag saknat ur ett tag.

Gör det bekvämt för oss med mat annars eftersom Noam är svår att ta med på restaurang nu (Trotsålder, matvägrar, rymmer och med fel tidsrytm i kroppen). Som tur är har nästan alla sjyssta restauranger hemkörning och en sån blev det idag. När maten kom till dörren plockade hon som levererade ur en kackerlacka ur påsen maten låg i. Käket var väl förpackat som tur var men det kanske finns bättre sätt att sälja sig på.
Jag har hunnit med att äta de kulinariska kambodjanska läckerheterna: 
- Pasta linguini med tigerräkor 
- Hamburgare med pommes
- Spanska tapas

Noam och jag har tränat simning och hopp från kanten av poolen idag. Ge det några månader och jag tror att vi har en riktig liten fisk i familjen.

Några Noam

Såg att jag slarvar med att kategorisera in inläggen under Kambodja-kategorin, så ni får väl säkerhetskolla under Sverige också om ni inte vill missa något.

Här kommer några Noams:
Noam till Mimmi på FCC (där det fanns ett biljardbord). Noam har länge velat spela i Skånegläntan men där är det 10 års gräns.
- Mamma jag är stor nu. Jag får spela billlaaard och mamma får inte säga nej!


Noam i poolen tillsammans med några brittiska flickor som försökte vis honom hur deras surfbräda användes.
Flickan: - Do like this, Do this!
Noam överlycklig: - Dooodis, Doodis! Pappa hon säger Dooodis! (godis)

Lilla huset utanför prärien

Lilla huset utanför prärienJa, va fan säger man! - Har du nåt större?

Dallasvillor

Oj oj, nu har vi varit runt med mäklaren och kollat på hus. Det verkar som om det finns att välja på stora sunkigare kolonialvillor eller lite fräschare mindre radhusvarianter. Radhuset vi såg var fint men hade lite mycket branta trappor att ramla i för Noam och kolonialvillorna kändes helt overkligt stora att bo tre i. 
Någonstans vore det j-kligt häftigt att få bo som en kung en gång i sitt liv men.....
Mäklaren bara skakade på huvudet åt oss när vi sa att vi tyckte det var FÖR stort. Ja, större än hemma kommer det nog att bli i vilket fall som helst.
Hittat en bil vi nog ska hyra också, så jag och Noam inte blir helt isolerade när Mimmi jobbar.
Det går undan här som ni märker...
Ska ladda upp en bild på sista kåken vi kollade på bara så att ni får ett humm om vad vi snackar om.
Faktum är att vi bor himla bra på hotellet än så länge och här finns pool där Noam kan träffa andra barn, engelskspråkig personal, tvättmöjligheter, gym osv - så vi har lite is i magen med hus och väntar tills vi hittar nåt som känns rätt.
Dallasvillan kommer snart....
Varmt som satan var det idag också...och nu är det kallt enligt the locals, puuh!

Noam i poolen

154294-2Här har vi dagens badanka!

Adressen

Här bor vi:
Embassy Place 
Room 2103
147 Norodom Boulevard
Phnom Penh
Cambodia

tel. (855-23) 214 592/692
fax. (855-23) 215 016
[email protected]

Av med oskulden + adress

Det är tredje gången jag skriver det här inlägget och vet inte varför det inte fastnar i bloggen. Nu har vi fått internet till rummet iallafall så nu går det ingen nöd på oss. (Som om det gjort det innan)

Vi var ute och käkade i förrgår och tog det säkra före det osäkra och gick till FCC nere vid Mekong (ett stort ställe med bara " Bahrang"-utlänningar!). Bra käk till svenska lunchpriser och happy hour öl för en dollar/st.
På dagen hade vi körts runt lite i staden och var på National museet. Förrutom alla buddhastatyer från länge,länge sen så konfronterades vi med tiggare för första gången. En liten flicka med ett barn på armen nära på kastade sig över Mimmi och Noam, som blev lite rädd. Hemskt och svårt att hantera...

När vi hade ätit på FCC gjorde ölen att vi vågade bli av med vår gatu-oskuld. Väl över på strandpromenaden blev Noam överfallen av tanter som drog honom i håret och presenterade sina barn. En kvinna frågade om Noam var flicka och Mimmi svarade på khmer att det var vår son. Hon trodde henne dock inte och drog en chockad Noam i snoppen för att kolla.

Dagens Noam

Dagens Noam: Pa museet med massa Buddha-statyer.
Mimmi: - Han heter Buddha den pojken som alla tycker om.
Noam:- Buddharen Bob, Buddharen Bob!


Det nya landet

Da var vi har, det nya landet for ett tag framover.
Naom sov inte pa vagen till Bangkok och somnade precis till byet av plan. Bar en kilometer at ett hall till tavlan som sa- ga tillbaka till samma stalle du kom ifran, suck.
Sov nagra timmar framme pa hotellet och direkt till Goran och Yvonne pa nyarsmiddag sen. Lyx,lyx,lyx - sammanfattar kvallen ganska bra. Alla tog mycket bra hand om oss.
Idag sov vi till 14.00 och nar Noam vaknade fragade jag vad han ville gora idag. Trodde han skulle saga bada i poolen.
- Aka rymdraket! upp och sen bang, blev svaret.
Noam blev lite radd for raketerna igar och blandade nog ihop rymdraket och raket...
Imorgon ska vi leta boende och sen borjar Mimmi jobba direkt, hur Noam och jag ska ta oss fram kanns oklart - trafiken ar en djungel av motorcyklar, tuk-tuks, bilar och moppar. Nu har vi driver och stor 4-weeler och kor bara ratt ut i korsningarna = ratt taktik.
Dagens Noam:
Nar Mimmi vaknade krop Noam upp till henne och tog hennes ansikte i sina sma hander och fragade:
- Vad har du dromt?
Solen skiner och varmy som tusan, nu ska jag ta ett doppi poolen, Noam ar redan i. Puss