Ansiktsmålning

Noam passade på att både måla och tvätta sig själv när det var dags för ansiktsmålning på kalaset.

Skatten hittad

Skatten hittad och barnen kalasar på chokladpengarna och fördelar hundradollarssedlar rättvist.

Piraten

Mitt under kalaset dök det upp en 400 år gammal pirat på balkongen med en skattkarta. Han själv var för skruttig för att hämta den så barnet fick assistera istället.

Ljusblåsaren

Noam hade beställt en specialdesignad pirattårta i form av en dödskalle med benknotor. Ljusen blev extra många om man ska ha både de som gnistrar och de som sjunger Happy Birthday på samtidigt. Då gäller det att ta i från tårna.

Fullt ös...

...var det på Noams kalas. 

Godmorgon 4-åringen

Noam begrundar en ny sticker book på sin födelsedagsmorgon.

Karaoke-night

I fredags kom Pär, Maja och Erik på middag och sen bar det ut på galej. Jag bröt min nya månad för en kväll och plussar på en extra vecka istället, för vem grejar att sjunga karaoke med en f.d. tvättäkta rockstar helt nykter. Just det. Mimmis kollega Erik har varit sångare i bandet Watermelon Men som på 80-talet var på framsidan av The Rolling Stone som the upcoming superband. Eftersom det var hans sista vecka i Phnom Penh innan han flyttar med familjen till Sarajevo hade vi sedan länge bokat en kväll på stan. Inte mindre på The Rock! "Stenen" är stadens karaokepalats nummer ett och vi har inte lyckats ta oss dit förrän i fredags. Som ett gigantiskttempel uppenbarar sig denna neonbakelse framför oss sedan den påtända och hetsiga parkeringsvakten bryskt låtit oss förstå hur han vill ha bilarna stående. Obligatorisk visitering och guncheck vid entren, det är inte bara fulla svennar som gillar att sjunga loss utan playboysen men pappas kort och kort stubin går tydligen också hit och stället har ett rykte om sig på stan.
Vad som sedan händer under ett par timmar ligger som i en dimma sedan vi äntrat  de sammetsklädda korridorerna med dörrar i oändlighet, över hundra karaokerum sägs det men ingen vet. Lägg till det ett jättedisco med hysteriskt högt ljud och massiv ljusshow i en katedralsmiljö. Personalen gick som zombies med brickor kors och tvärs och såg ut som de jobbat 36-timmarspass i de fönterlösa passagerna och stämningen var ett mellanting av Eyes wide shut och partynatten i Lost in translation dvs. helt surrealistisk när dörrar ständig öppnades och musik strömmade ut från alla håll och kanter, fyllon snubblar runt. De hade en bra samling av musik dock och vi sjöng loss till halsarna var hesa på vårt privata rum. 
Noam var i tryggt förvar hemma i Chendas knä för er som undrar. Han satt där med popcornskålen och matade henne över axeln men ordern: - Open!, när Chenda skulle matas.

Noamkalas på gården

Jag, famor och farfar.

Stockholmskalas

Noam har precis fått en ny favorittröja på kalaset i Stockholm.

Dramatisk första vecka och två dagens Noam

Mimmi fick en rivstart på jobbet första veckan. Inte nog med full inbox och hektiskt inför valet på söndag, nej då ringde studio ett och ville ha med henne i direktsändning och samtidigt hittade polisen sexåriga Alicia som varit kidnappad av sin pappa i över ett år. Läs mer här: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2963274.ab
Vi fick snällt hålla tyst till medierna.

Det är så roligt att hänga med Noam på dagarna nu. Vi hittar på massa kul grejer: Idag bullbak inför kalaset och bad på Elsewhere. Noam har hittat på en ny lek som heter TV-gubben. Den som är tv-gubben tittar fram genom badringen och den andre ställer frågor om hur saker och ting funkar som tv-gubben får svara på. Idag frågade jag vad som var bra för kroppen.
Jag: Tv-gubben, vad är egentligen bra för kroppen?
Noam/tvg: Nyttig mat.
Jag: Nyttig mat, vad är det då?
Noam/tvg: sån mat som e nyttig?
Jag: Och vad är det för mat?
Noam/tvg: (tänker länge) Lök tror jag.
Jag: jaha, något mer?
Noam/tvg: Ja, lök. Lök och mjölk.

Dagens Noam 2: När jag skulle natta Noam läste vi en liten bok med motsatsord. Jag sa det ena och Noam fick titta på bilderna och säga motsatsordet. Vi kom fram till en bild på en gungbräda och jag säger: Upp!
Noam: Tjock!



Mimmi i studio ett

Nu ska min fru vara med på Studio ett i radio. 

Nästan 4 år


Noamkalas

Janne, mor och syster på Noams 4-års kalas i Sverige

Hur man skär en tårta

Vill man ha rosen så vill man.

Hunk

De sista dagarna i Stockholm spenderade vi i gamla lyan på Västgötagatan där lillebror numera huserar ungkarlsliv. Att inte någon tösabit tagit den här hunken än är ett mysterium. Han finns nu även på Spraydate!

Mimmi 32år

När Mimmi fyllde år fick hon vad hon alltid hade önskat sig av Noam i present: En Bling bling-mugg med spegel på så hon kan kolla sminket och dricka kaffe samtidigt.

Hänggäng


Hänggäng

Fika och glass i solen. Jag blev introducerad för den fantastiska leken Shag, marry, cliff. En person ger de andra tre personer ex: Bill Clinton, Barack Obama och Hillary Clinton. Sen måste de övriga bestämma vem de skulle Shag - alltså ligga med, vem de skulle gifta sig med och vem de skulle putta från en klippa och motivera varför. Det kräver en del verbala tungor och när vi kom igång var det riktigt kul.


Lammkött

Försökte ta en morbid bild när det grillades utanför något fik. Noam kom förbi och frågade mig och Johan vad det var. Sen gick stadsbon igång:
Jag: Jag tror det är en gris, som de har huggit av huvudet på.
Röst från köket på bred gotländska: Kolla nu står fan stockholmarna och fotar fåren också.

Lammkött

Den här hunken ärade oss med ett besök på rosornas ö. 

Gruppkram

När vi var på Gotland i somras bodde vi i Sofia och Joels lägenhet och Noam och Hedvig och Turid lekte så ofta de kunde. Här är det gruppkram på g.

Gifta i ett år

En vecka före årsdagen av vårt bröllop åkte vi ut till kapellet i Kovik igen och insöp atmosfären. Det var lika vackert som jag minns det och jag konstaterade att vi måste haft världens mest romantiska bröllop (se bloggen för ett år sedan). Jag är lika lycklig nu som då om någon undrar.

Vår Skruttis försvunnen

När vi varit på semester över sommaren han vår katt Skruttis passats av en kompis kompis och igår skulle vi hämta upp vår "bebis" igen. Då får jag svaret att vår katt är försvunnen sedan sju dagar tillbaka och att hon är ledsen.
Det är ingenting mot vad jag är. Ledsen och arg.
Idag har jag letat lite på stan men det är som ni förstår som att leta en nål i höstack. Imorgon blir det till att sätta upp lappar med fett hittelön till den som hittar vår älskling.
Sorg!

Noam i Mong-mössa


Regn och shopping

Regnet gjorde temperaturen behaglig att promenera i.

Tanka på slottet

Mitt i trädgården vid kungens gamla bostad i Luang Prabang hade Shell ställt upp två pumpar!

Tempelfåglar

Noam och Mimmi tittar på tempelfåglar nedanför templet i Luang Prabang.

Eriks och hans hus

Erik och Noam framför Eriks hus i Luang Prabang.

Moppetjejer i Luang Prabang, Laos


Semestern slut

Så sitter jag då tillbaka i soffan i Phnom Penh och undrar vart sommaren tog vägen. Lite mer än en månad har passerat sen vi var här sist och jag måste trots en härlig sommar säga att det är rätt juste att komma hem. Precis lika skönt var det att upptäcka att Sverige är ett bra och skönt ställe på många sätt och vis. Inte minns se att alla de människor som jag längtar efter dagligen när jag är här fortfarande finns kvar i mitt liv när jag visar min nuna i Svedala. Tack för att ni finns.
Så vad har hänt under sommarn?
Vi hängde en del i Stockholm och en del på Gotland och till sist tre dar i Laos. Tog hand om en del praktiskt som läkar - och tandläkarbesök osv, försökte att inte planera vår tid allt för hårt utan mest hänga runt med folk vi gillar. Lite EM-yra blev det förstås för främst mig hemma hos syrran, Micke och Rio. Långa promenader, några löprundor (Oj, vad ni har det bra där hemma som kan röra er fritt ute), grillning, barnknas, natthäng, förskolebesök, shopping och en hel del frusna fingrar och tår. Vad det gäller klimat ligger Sverige fortfarande i lä tyvärr.
Jag är fortfarande för jetlagad för att kunna öppna minnesbanken på vid gavel känner jag. Jag får nog börja baklänges istället:
Vi kom fram till Kambodja i kväll och möttes av nyheterna att kambodjanska och thailändska trupper mobiliserar mot varann längs gränsen. Anledningen är åter igen att thailändarna sagt sig ha rätt till ett tempel: den här gången Preah Vihear. (förra gången det blev kris var det väl nån thailändsk popstar som slängt ur sig att Angkor Wat tillhörde Thailand och är det nåt man inte pissar på här så är det nationalmonumentet. Vi får se hur bananas det blir det här gången men håller tummarna för att det kan lösas fredligt. Känns som Hun Sen är lite extra galen såhär innan valet så man vet ju aldrig: killen vill ju vara Mugabe.
Galenskap 2: För fem dar sedan har det tydligen varit skottlossning utanför vår dörr på gatan. Nån tokig militär som gått loss på en eller flera civilister i någon uppgörelse. Vår vakt hade fått springa för livet och gömma sig i garaget och blod precis utanför uppfarten på gatan tydligen. Ska försöka få reda på mer vad som egentligen hände. Läskigt vilket som.
Sånt som man hör händer i andra delar av stan men som känns långt bort innan det hänt på ens egen gata.

Laos eller rättare sagt Luang Prabang var lugnt som en filbunke precis som alla sagt. Snacka om laidback folk och land. Omöjligt att bli stressad där och Erik tog hand om oss på bästa sätt. Strosade runt stan på två dar trots långa sovmornar, en perfekt övergång till asienlivet. Fantastisk natur och djungeln känns inpå knuten hela tiden.Till Laos kommer jag nog tillbaka

Söndag imorgon och sen börjar lunken igen- dvs. långa fika med datorn i knät (Nu jävlar ska skrivas klart bok), träningspass och poolhäng.
Har för övrigt inlett en vit månad med start i söndags och har redan insett hur ofta man måste nobba alkohol. Här är vad jag förmodligen hade druckit sen i söndags om det varit en vanlig "svart"? månad:
Söndag: Mimmi fyllde 32, Middag ute: 1-2 glas vin, kväll: mousserande vin: 1-3 glas säkert nån öl också.
Måndag: Kolla bajen ute på krogen: 3-4 öl
Tisdag: Resa - erbjuden vin/öl på flyget (hade förmodligen nobbat) eventuellt köpt taxfreesprit
Onsdag: Hos Erik, middag ute:1-2 öl + ett par whiskey på kvällen
Torsdag: se onsdag
Fredag: se torsdag
Lördag: Resa, erbjuden vin på flyget(nobbat) tagit nån öl i Bangkok till maten, kommit hem: tagit 1-3 öl i soffan.

En ansenlig mängd som ni ser. Kan inte komma på att jag haft en vit vecka en gång sen kring 18årsåldern. Skrämmande!
Nu sover alla utom jag igen. Dags att duna.
Semesterkort kommer snart!
Tack till alla er somgjort vår sommar fantastisk - vi älskar er!
Go natt

Gotland

Tystnaden har varit total nu under sommaren och Visby har bara datorer på biblioteket så tillgången till internet har varit snål. Vi är som sagt i Visby och tar det lugnt. Anders, Kristina och Eira kom först och hälsade på. Sedan har syrran, Micke, Rio och Mats samt Katja varit här. Nu är Johan och Katarina hos oss. Noam leker med tvillingarna och vi hänger ömsom hos Joel och Sofia på landet ömsom innanför ringmuren.
Den 8e åker jag och Noam till Sthlm och Mimmi kommer efter den 10e. Sen verkar det som vi kommer iväg till Laos den 15e trots allt med en djävulsdag i Bangkok emellan.
Vi mår bra och njuter av kalla vindar, natur, promenader och löprundor och en och annan kall dryck.
Sverige är fantastiskt!
Kram till er alla som jag hunnit träffa för lite eller inte alls. Och alla er andra också.
Kram A