It´s good for your skin...

En ny trend har spritt sig som en löpeld här i Kambodja. Efter att en kvinnlig arbetare på kondomfabriken som tillverkar Number One Plus-kondomer menat på att hon blivit av med sin acne genom att smörja in sig med hjälp av kondomerna har försäljningen skjutit i höjden. "Förut spenderade jag mycket pengar på dyra krämer men det behöver jag inte längre" förklarar en kvinna på fabriken som vill vara anonym. Ett paket Number One Plus kostar knappt en krona.

I övrigt tycks det som vi är en skruttig familj just nu. Mimmi är på väg hem till Kambodja med en rejäl förkylning i bagaget, Noam har lyckats hoppa till sig nackont i sängen och jag har en molande värk i vänster öra som inte vi ge med sig.

Lördagkvällens grimastävling bidrag 6.


Lördagkvällens grimastävling bidrag 5.


Lördagkvällens grimastävling bidrag 4.

Mitt enda bidrag i tävlingen. Noam hanterade den tunga kameran med bravur måste jag säga. Facebook nästa för den här...

Lördagkvällens grimastävling bidrag 3.

Hur lång tunga som helst...

Lördagkvällens grimastävling bidrag 2.


Lördagkvällens grimastävling bidrag 1.


Lördagsfrippa

Dags att komma hem nu Mimmi. Jag håller på att flippa ;)

Hörlurar

Kreativitet när den är som bäst: Göra hörlurar av Lego.

Utställningen, verk nummer 23: In memory of Skruttis

 Jag hade påbörjat den här långt innan vår kära katt Skruttis sprang bort men nu får det bli en minnestavla i hennes ära. Det är lite svårt att se på bilden men det är många små katter som bildar en stor och just Skruttis har stått modell för alla poser som används i bilden.
"In memory of Skruttis" är målad i akryl och mäter ca 75 x 55 cm.

Ett ögonblick

Idag hade jag ett sån där ögonblick när man som förälder blir alldeles extra varm i hjärtat. (och önskar man haft en videokamera på sig) Noam och jag var hemma hos Parag och Noam lekte med hans dotter Yva medan jag och P målade på dockteatrarna vi bygger på. Medan färgen torkade gick jag in för att kolla vad barnen gjorde. Det var alldeles tyst i huset så jag trodde första att det var bus på gång. När jag kom upp för trappan sitter Noam blickstilla i en liten stol och Yva kammar sakta och nogrannt hans hår i en snedbena. Båda är knäpptysta och jag ser att Noam njuter. När Yva är klar tar hon upp spegeln och när Noam får se sig själv vänder han sig tyst mot henne och hela ansiktet spricker upp i ett stort leende. Yva i sin tur fyrar av sitt största leende och där står de tysta och bara ser på varann och ser ut som de personifierar ordet Lycka. Jag tittade på dem en stund och smög sedan ner osedd för att inte störa magin. Jag tror nästan det kom en liten lyckotår i ögonvrån också.

Utställningen, verk nummer 22 som Noam döpt till: De spelar kort

Detn här är en komboverk av Far och son Hagberg som Noam döpt till "De spelar kort". Den är målad med posterpaint och akryl och mäter 50 x 40 cm.

Elsa

Elsa är katten som Erik och hans familj hade innan de flyttade till Sarajevo. Nu bor hon hos oss tills Mimmis kollega kommer ner i september.

Tekniker

Den här pojke stod och jonglerade med bollen när jag och Maria åkte för att köpa plantor till hennes terrass.

Pallpojke

Blev lite sur att jag inte fick skärpan på pojken när jag tog detta kort från bilen. Skönt avslappnad stil.

Gapa stort

Vansinnesutbrott? Nej, sånna är det bara jag som får i Phnom Penh. Den här killen fångade jag mitt i en gäsp.

Motosovist

Så här vilar och sover de flesta moto-dupförare i Phnompan. Vaktar sin egendom och får sin skönhetssömn i ett, perfekt.

Businessmunkar


David Shrigley - en ny favorit

Hittade denna David på nätet. Tror jag hört talas om hans grejer tidigare. Me like!

David Shrigley - en till


David Shrigley - en till


Lördagsgodis

Noam och jag har precis kommit tillbaka från ett par timmars solbad vid en pool utanför stan med Frida, Ymer, Esben och Minna. Härligt att bara ta det lugnt. Nu blir det målarstuga och sen dags att förbereda för middag och nytt myspys. 
Bjuder på en genialisk Banksy också. Den här skulle jag själv vilja ha gjort.

Safety first

Nu är jag gräsänkling i tio dagar och huset känns stort och tomt på kvällarna. Innan min kära fru hann åka vittnade hon om nytt säkerhetstänk på flygplatsen i Phnom Penh. Personalen där hade tydligen fått direktiv om att vara tuffare på intaget av tandkrämer över 100 ml, nagelsaxar och andra terroristattribut. Besvikelsen var stor hos den taggade personalen när Mimmi bara hade med sig anpassade förpackningar. Man hade också satt upp en låda där man kunde stoppa ner de  vassa föremål man råkat få med sig. Saken var bara den att i plastboxen låg en handgranat och en mina! Bara så man skulle fatta var man skulle göra av dem om de råkade komma med...
Sometimes I love Cambodia!
Trevlig helg!

Sverige i Kambodja och några olympier

Eftersom allt som påminner om Sverige allt som oftast lyser med sin frånvaro här i Kambodja blir det gärna att ens patriotiska hjärta hoppar till lite extra när man stöter på något som känns igen från hemlandet. Här är några sådana tillfällen:
- När vi plötsligt åker förbi en gatusopare på vår gata med bilen som bär svensk fotbollslandslagströja.
- När någon amerikansk kanal sänder "Guiness World Records"  och Harald Tröttigers (jag vet att han inte heter det) breda göteborska plötsligt strömmar ur teven.
- När jag hittar Löfbergs Lila, kravmärkt kaffe och Bobs jordgubbssylt  på Bayon Supermarket (hur har det hittat dit?)
- När jag står på gymmet idag och resultatstrippen i nederkant på bilden på kambodianska CCTV plötsligt visar: Mjallby- Bunkeflo 0-1. Av någon anledning visar de ofta just resultat från Superettan men inte Allsvenskan.

Och så några olympier med kul namn om man har dålig humor som jag:
Aichen Wang 
Buttree Pudepong 
Daisy Dick 
Destinee Hooker 
Dong Dong 
Hayley Moorwood 
Karen Cockburn 
Keith Beavers 
Kerry Hore 
Natalie Titcume 
Peter Hudnut 
Peter Sack 
Raul-Roland Spank 
Semen Poltavskiy 
Tanyaporn Prucksakorn 
Titlinda Sou 
Victoria Poon 
Yolande Speedy 

Min favorit är nog höjdhopparen Raul-Roland Spank som ackompanjerade sitt härliga namn med en oförglömlig dress. Jag ska se om jag hittar en bild...

Till morsan...


Kulturchock

En av de största kulturchockarna med att komma till Kambodja är nogatt möta: Den tomma blicken.
Alla som har arbetat med kambodjaner eller levt här ett tag vet vad jag pratar om. Man lär känna igen DTB när man har mött den ett par gången. DTB brukar också flankeras av ett: - Yes, yes! alternativt djup tystnad.  DTB betyder allt som oftast att personen i fråga inte har fattat ett smack av vad den ska göra. 
Som västerlänning är man oerhört bortskämd med att människor som inte vet vad de ska göra antingen gör sitt bästa, i alla fall gör någonting eller frågar vad man menar. 
Inget av dessa alternativ är dock aktuellt för de flesta kambodjaner. DTB leder sålunda aldrig någon vart och för en västerlänning som börjar  känna igen DTB är är detta oerhört frustrerande. För en västerlänning är ju den självklara frågan i mötet med DTB: Have you understood? eller Do you know what to do?
och det alltid lika självklara svaret är förstås:
- Yes, yes! (och en ny DTB)

För en kambodjan är att fråga samma sak som att visa sin okunskap. Lägg därtill ett samhälle där det är så gott som förbjudet att misslyckas, sätta sig upp mot auktoriteter, någon som är äldre eller någon med högre samhällsstatus än dig själv och DTB får sin naturliga förklaring. 
Lik förbannat gör den mig tokig så gott som dagligen. 
;)


Gullunge

Här är ett kort från födelsedagsfirandet i Sverige som jag har glömt att publicera. Ni såg vad som hände med rosen förut va?

Noams första smash-hit

Idag frågade Noam på väg hem från baby showern för Madelaine: 
-Pappa, hur gammal e du?
Jag: 32
Noam: - Växer man nedåt då?

Noam har idag skrivit sitt livs första låt. Jag hade svårt att hänga med i svängarna när texten som som ett rinnande vatten ur honom men så här blev det till slut:

Dance in the rain  by Noam Miriamson Hagberg

Dance in the rain
There can be lot of pain (eller paint, vet inte riktigt)
If you dance on a wall
Someone can fall

Run in the sky
Fish cannot fly
Up in the sky

The giant put on his shoe
But an ant in the shoe
And it tickle so much

And the crab want some more
Food in his home

Then there was a pirate
Taking a shower
Then came the crab
And ate on his leg

Then came the blood
Came out from the bone
The pirate he cried
When he saw all the blood

Then he fly
Up in the sky
There he cry
Up in the sky

Then came the doll
And put on some water
Water on his butt

No more cry
Up in the sky

Dance in the rain
There can be lot of pain/paint
If you dance on a wall
then someone can fall

Jag ska jobba lite mer på tonsättningen så får ni ackorden sen.





Helgdagar och traditioner

Fördelen med att bo i en internationell miljö är att alla länders helgdagar osv kommer mycket närmare en själv. I veckan tror jag vi kunde fira såväl Pakistans som Indiens nationaldag på restauranger i stan till exempel. Khmererna tycks ha högtider av olika slag stup i kvarten: Är det inte skördardag så är det vattenfestival eller någon hylla-Buddha-lite-mer-dag som ska firas. Lägg sen till alla svenska högtider, jänkarnas Halloween och Thanksgiving, tyskarnas Oktoberfetival, irländarnas St Patricks Day och så vidare.
Ikväll ska vi för övrigt på en baby shower för en av våra svenska vänner här nere. Är det ett amerikanskt påfund eller kör man det mycket i europa också? Jag har fattat att det traditionellt ska vara massa tjejer som klappar på magen och ger presenter, fnittrar och berättar föda barn-historier. Right?
Det här är väl en något modernare variant där barn och män också är välkomna. Vi får ser hur det blir.

Sören och Marianne har dragit upp till Battambang i morse där Mariannes gudmor var bekant med någon.

Det finns reklam, sen finns det reklam...

Hittade den här bilden på nätet och funderar på hur Strongbow tänkte när de körde den här kampanjen. Jag tycker den är grym. Man minns den ju iallafall om man säger så? Någon som vet något om den? Hör av er i så fall.

Vee under art class

På torsdagarna är vi ett gäng som samlas och målar, ljuger och dricker kaffe ihop. Här håller Vee på att skissa på något nytt mästerverk på Parags terrass.

Här är han!

För er som undrade vad han gör alla dar som inte är julafton: Han driver ett gym i Phnom Penh.

Slangmoppe

Slangtransport i PP.

Ismoppekrasch

Här är det några som blir utan kylda drycker idag. Ismoppen har brakat ihop och blivit stående mitt i gatan.

Parag under art class

Parag och jag har hetsat varandra att måla stort ett tag nu. När det väl var dags fegade vi båda ur kreativt: Jag började göra ett collage och han målade ett slott på beställning av sin dotter Yva. Nya tag nästa vecka.

Utställningen, verk nummer 21: I´m a Homo Sapiens

"I´m a Homo Sapiens" är målad i akryl och mäter 40 x 30 cm.

OL-invigning

Så sitter man då bänkad framför invigningaen av de olympiska lekarna som norrbaggarna säger. Trots att jag anser mig själv vara allmännt sportintresserad känns spelen i Peking helt ointressanta. Jag kommer väl att se några fotbollsmatcher men jag kan inte komma på en enda svensk jag tänker följa. 
Invigningen är ju maffig hittills.
Jag är mest nyfiken på hur Kina ska hantera de protester som kommer dyka upp under spelen. Hoppas att det finns många idrottare som kommer ta tillfället i akt att sätta fokus på tortyr, Tibet och mänskliga rättigheter i stort.


Utställningen, verk nummer 20: Vikningar.

"Vikningar" är olja och akryl och mäter 30 X 20 cm.

La familia i gröngräset


Avancerat fusk

Jag vet att jag har skrivit om den här dagen förra året men jag repeterar mig eftersom den är ganska underhållande. Idag har det nämligen varit storexamen på alla high schools i Phnom Penh. Då fylls alla kopieringsshopar med ungdomar som tror sig kommit över provfrågor eller svar och det kopieras som aldrig förr. Sedan patrullerar polisen utanför alla skolområden i stan då man har haft stora problem med fusk. Och det är inte vilket fusk som helst. 
Nej, det går till så att någon kastar ut provfrågorna genom det fönsterlösa fönstergluggarna till någon väntande kompis eller släkting på gatan. Denne bränner iväg på moto och tar reda på svaren, åker tillbaka och skickar in svaren knutna till en sten eller något annat tungt. Detta har under tidigare år resulterat i flertalet svåra skador på såväl elever som lärare. Därför bevakar polisen numera alla skolor denna dag.

Syster Yster i Björnes


Kusinerna

Det var sjukt kul att se hur bra Noam och Rio funkade ihop i somras trots att de inte träffats så mycket. Här är sötisarna hemma hos gammelmormor och morfar.

Lillasyster Clara har blivit stor


T-banevandaler

En bild från i somras. Noam och Rio åker Tuben med faster Emilie. Några "kramas" fick hänga med till Sverige som ni ser.

Noam mellanlandar

En bild från hur det kan se ut att resa med barn. Noam intar flygplatsen i Bangkok.

Årets bild är tagen

Det här måste ju bli årets bild: http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=4015912#fank4017145

Stor humor.