Burma

Hur modiga människor finns det egentligen i världen?
Hur fan vågar man gå ut på gatorna och visa sin vrede helt öppet när man vet vad som hände 1988?
I de kambodjanska tidningarna på khmer står det inte ett ord om vad som händer i Burma. Varjelands sak verkar de tycka här. Den internationella communityn här följer dock allt som händer dag som natt...otroligt att det kommer ut info överhuvudtaget...modiga människor igen.
Mimmis kollega Johan rapporterade på CNN igår från 19:e våningen på ett hotell.Galet.
Hur omfattande allt är eller kommer att bli känns det som ingen kan veta. Idag har många utlänningar inklusive jag själv burit rött för att visa stöd för munkarna.
Det enda man kan göra just nu är väl att sprida ordet... så detta är mitt försök i väntan.
Sprid ordet du också och uppdatera dig på bloggar/CNN osv.

Allsvenska slutspurten

Jag passar på att drömma lite medan chansen finns:
Följde Tonys förslag och räknade lite på slutspurten...med lite fantasi så:
Derbyt ikväll: x ger.
Dif 37 + 10
Aik 36 + 8
Kff 36 +4
Ifk 35 +13
IfE 35 +10
Hbk 34 +2
Bajen 33 +6

Nästa omg. BP- Elf 1-2
Dif-Ösk 2-0
Hbk-Gef 2-2
Aik -gais 1-1
Kff-Mff 1-2
Ifk- Bajen 0-1

3 kvar:
Mff-Ifk 1-1
Tff-Aik 0-0
Gef-Dif 2-1 Bapupa igen
Ösk-Kff 2-2
Bajen-Heif 3-1
IfE-Hbk 1-1

2 Kvar:
IfE-Ösk 2-0
Bp-Kff 1-3
Tff-Bajen 1-4
Aik-Ifk 1-1
Hbk-Dif 3-1

Sista:
Heif-Hbk 0-2
Bajen-gais 3-3
Dif-Bp 2-0
Mff- IfE 1-0
Ifk-Tff 4-0
Kff-Aik 1-2

Ger:
Bajen 43 +12
Dif 43 +11
IfE 42 +12
Aik 42 +7
Hbk 42 +6
Ifk 40 +16
Kff 40 +4

Mff ska väl in någonstans men de räknade jag bort som vinnare i början...

Vad är det för fel på män?

Fick ner en DN hit och läste att Sverigedemokraterna nu är tredje största parti i väljarkategorin män...vad är det för fel i huvudet på folk. Det är ju så man aldrig får lust att flytta hem. Var håller alla idioter hus? Sex jävla procent är helt sjukt mycket sjuka män...grannen? slipskillen på kontoret..? Chefen?...Doktorn?...Tandläkarn?..pojkvännen...?
Hitta dem, bunta ihop dem - skcika ut dem på landsbydgen här (Kambodja)...så kanske de skulle hålla käften sen. Det värsta är väl att de fega satarna inte ens vågar stå upp får sina smutsiga åsikter. As!

I övrigt så var inflyttningsfesten i lördags trevlig och lugn. 12 var det tomt, vi börjar bli gamla.

Vi vann igen...

Ännu en natt med Bajenvaka. Nionde raka matchen i Europa utan förlust, stort.
http://www.youtube.com/watch?v=SSPjqOopbbY
Nu blir det till att spika igen nere i Braga. Syrran och Micke sitter på planet hit när matchen spelas, tungt. Längtar till de kommer - bara två veckor kvar nu.
Inflyttningsfest i huset i helgen så idag ska det fixas och donas.

Lite om skitlandet också: En utställning med teckningar av barn som sitter i fängelse blev i förra veckan censurerad och nerplockad pga att flertalet av bilderna visade på misshandel och förnedring. Det enda positiva är väl att det ändå kommer ut i blaskan, de kommer inte undan helt längre.

Hörde av morsan att Skrapan öppnat mittemot vår kåk hemma i stan. Spännande att komma hem och ha 700 kåta studenter som kan glo rakt in i sovrummet, hmmm!

Bayon

Bayon


Going back to my roots...

Going back to my roots...


Mot Angkor Wat...!

Mot Angkor Wat...!


Trots febern hade Noam bråttom att uppleva Angkor Wat.

Dagens Abbe - dagens Noam

Jag ska köpa solbrillor igen.
"-De här blir bra."
Efteråt på gatan: -"Mimmi, vad är det för märke på de här?" (kollar på brillorna)
Mimmi: - "Chanel, Abbe"
Jag:- "Jaha!"
*glider runt som en överklasskärring på Rivieran* =D

På hotellrummet efter duschen:
Noam: "Pappa, jag har en liten prick och du har en lång orm"
(inombords: Tack min son, tack!) =D

En helg i Siem Reap

Fredagen startar med en våg av böljande citrondoft när hela planet unisont öppnar sina engångslappar med handtvätt. Phnom Penh försvinner snart under det lilla planets vingar och den korta flygturen till Siem Reap är påbörjad. Siem Reap finns på världskartan av en enkel anledning - där ligger Angkor Wat. Tempelområdet som inte har ett tempel utan hur många som helst med olika namn. Inkvarterade på Borann Guesthouse kastar vi oss iväg till huvudattraktionen direkt på fredag eftermiddag. Det är varmt som tusan och alla japaner och koreaner är laddade till tänderna och kommer i busslaster samtidigt som oss. Vi lyckas trots allt skärma av ganska bra och klättrar runt och fotar i ett par timmar med en tapper Noam i släp. Första tanken som slår mig är att det ser större ut på korten jag sett. Förmodligen ett Leif Pagrotsky-syndrom från kambodjansk sida, för vem fan plåtar sin balle uppifrån så att säga.
Andra tanken är att jag aldrig mer kommer tycka en runsten är häftig. Här går man omkring i ett tempel i timmar och varenda liten jäkla stenrackare har de mest sjuka inristningarna i sig från golv till tak. Tanke 3 är: Oj, vad många som har fått sätta livet till för att bära all den här stenen mitt ut i vildaste djungeln. För det ligger ganska ologiskt till Angkorområdet, mitt ute i djungeln som sagt.
Dagens Mimmi (under en diskussion om Angkor Wats ålder):" Jaaa, det är väl som Lund ungefär." (När vi kommer in):" Ja, som Lund domkyrka ungefär, fast Lund är lite fräschare!"

Mr Ho som kör tukisen hyrs för tre dagar.

Dag två börjar med att Noam har feber på natten men mår bättre på morgonen. Efter en sen frukost prickar vi perfekt i vår timing denna dag. Mot Tombraider-templet Ta Phrom, det som är överväxt av träd. Det regnar lätt och är svalt i luften och alla vänder hem för lunch just när vi kommer runt tolv. Regnskogen är mäktigt omslutande och trädstammarna oändliga i sin längd. Vi går och går nästan helt ensamma i de mäktiga ruinerna som blivit ett med skogen. Helt klart den mest fascinerande upplevelsen under helgen. Ljuden av skogen, ljuset, färgerna och de mäktiga träden som man inte vet om de håller upp eller tynger ner ruinerna är maffiga minst sagt. Det är verkligen som att gå i Sagan om Ringen eller något liknande. Kameran smattrar fortfarande och jag och Mimmi tjatar på varann att vi borde lägga ner den eftersom luften är tokfuktig av regnet men vi ser nya motiv hela tiden som bara måste tas.

Ny febernatt och vi funderar på att hoppa Bayon på söndagen. Kommer dock överens om att Noam sitter mest still och vilar då vi åker tuk-tuk eller är på axlarna så vi kör ändå. Bayon som är känt för sina ansikten i sten är också häftigt men rivs av hyfsat fort. Många kort åter igen.

Efteråt önskar jag att jag läst på mer om templens historia och betydelse. Fösökte läsa i Lonely Planet men engelskan fastnade för mig i alla historiska perioder, kejsare osv. Skulle behövt läsa in mig på svenska tror jag. Ett tips för er som ska hit kanske. Ett tempel om dan var lagom för oss men det finns säkert hur många häftiga platser som helst i djungeln. Vi tog turistfällorna men klarade oss bra på två av tre ställen. Tog cirka femhundra bilder allt som allt så någon bild ska väl bli bra. Såg en karavann med elefanter och en apflock också längs vägen.

Noam var sjuk men pigg och visst har vi ätit och fikat emellan våra tempelbesök. Siem Reap kan nog vara en okej partystad för den som söker det.
Bilder kommer med all säkerhet...ska bara sortera lite först!

Leaving for Angkor Wat

Så var det då dags... efter 8 månader i Kambodja ska vi äntligen ta oss iväg till Angkor Wat -världen största religösa byggnad sägs det. Kan man säga så - religös byggnad?
Flyger upp vid 9.30 imorgon och kommer åter till PP på söndag. Radioskugga tills dess men hoppas återkomma med många fina bilder.
So long!

Sounds of Phnom Penh + Facebook

Den låter den här stan. Hela jäkla tiden dygnet runt...
I söndags lyckades vi tydligen missa en gunfightuppgörelse med sådär en halvtimme. Det är konstigt när såna grejer händer. Nu känns det ju som det aldrig har hänt men hade vi varit på samma gata och hört skiten hade man förmodligen burit med sig minnet av det för alltid.
Nu var det ju inte det det här inlägget skulle handla om utan de vardagsljud som ständigt finns runt oss här.
På dagarna går tutorna av olika slag heta på gatan utanför- Metallsamlaren har en, plastsamlaren har en, majsförsäljaren har en, glasscykeln har sin och matvagnarna sina. Den idioten som har Lambada melodin non-stop på sin vagn är jag redan redo att mörda. De är för övrigt ett under att personen ifråga inte tagit livet av sig själv ännu eftersom melodin måste ringa i öronen varje natt när hon/han ska sova.
Och en sak gäller för alla ljud i Phnompan:
DET SKA LÅTA HÖGT!!!HÖGRE!!!HÖGST!!!!
Alla har mobilen på maxvolym. ALLA! Och några mobilrestriktioner existerar inte som ni nog förstår.
Yvonne berättade att munkarna som invigde deras hus ömsom rabblade böner och ömsom svarade i mobilen. Mimmi hade en föreläsare som inför hela publiken avbröt sin föreläsning, tog telefon och ställde sig och pratade i fem minuter.
Geckon ropar, hundarna skäller, katterna fightas, karaokebaren låter, grindarna gnisslar och grannen poppar khmer-pling-plong-music=kvällarnas musik. Rivningarna av hus är morgonens melodi och...
Nu under regnperioden ackompaneras allt av mäktig åska och maffiga blixtar.
And we love it!

Nu finns även jag på Facebook.com. Kul det där!

Ryktet har gått...

...att jag brukar hänga på Elsewheres fredagsparty. Igår hade tydligen ryktet om mina danssteg spritt sig enda till Hollywood för ingen mindre en Matt Dillon dök förbi för att beskåda Hökarängssonens moves.

Nej, nu vill Noam kolla på Pinijkinojj (Pinocchio)!


Ryktet har gått...


Åt rätt håll men fel...

Tänkte passa på att ge två exempel på hur svårt det är att få saker rätt i det här genomkorrupta landet.

1. Äntligen ska det krävas körkort för MC och bil. Inga fler 10-åringar bakom ratten, bra kan det tyckas. Men hur ska folk nånsin ha råd att ta ett körkort? Om man bor på landsbygden dessutom en omöjlighet rent logistiskt, då körskolorna finns i stan. Utgången blir alltså att polisen som redan står som hökar vid vägkanten och plockar Motos mot mutor får ännu en anledning att vinka in alla till kanten och med lagen på sin sida kan plocka in lite extra deg till sin usla polislön istället för att upprätthålla någon trafikordning. Skiten drabbar de som inte har ett skit.
(För vem kollar polisen - Jo, polisen! Lex Johannes Westerberg, Göteborg 2001)

2. Nu ska alla kunna överklaga i rättegångar och det ska kosta en liten peng på bordet istället för en stor under. Bra, lika rätt för alla kan tyckas. Dessutom ska rättegångskostnader betalas av den part som förlorar målet.
Men om den med mest pengar alltid vinner målen för att den kan muta domarn med mest pengar...
...så....
just det: Drabbar skiten de som inte har ett skit.

Idag frågade jag Nak när det skulle börja bli kallt egentligen.
- It´s the raining season now, it is cold now!
Då stod termometern på 36 grader....
tur att poolen på Elsewhere och ölen är kall.
Jävla skitland-jävla lyxland!

Dagens Noam-förkortning

Noam: "Pappa, vi lägger mackan i brösten (brödrosten)"

Noamskryt

Noam blir mer och mer khmerifierad ju längre tiden går. När grindklockan ringer rusar den lille ner för trapporna, ut på trappan och vinkar in Mimmi som backar in på uppfarten. Det säljs saker också. Bilar och djur radas upp i tid och otid och den stående frågan lyder:
- Vilken vill du ha, pappa/mamma?
(Jag/M) - Jag tror jag vill ha den röda bilen, elefanten osv.
Stående svaret följer: - Nej, det går inte, den är väldigt dyr.
(Jag/M) - Jasså, hur mycket kostar den då?
Noam med två fingrar i luften: - Den kostar fem dollar!
(Jag/M)-Oj då, så mycket pengar har jag inte.

Det ska sägas att han aldig vill ha några pengar eller ger tillbaka de han får så fort det bara går - så han har nog ärvt pappas oekonomiska sida ändå.

Han är snabb också.
Härom dagen satt vi på restaurang och hade precis käkat klart när Noam försvann runt hörnan två sekunder och sen kom tillbaka. En minut senare kommer tre stadiga bakelser in på bordet. Då han han hunnit iväg och beställt den lille rackaren:
- That one for mummy, this for daddy and this for me!
Engelskan har börjat lossna på allvar nu och det kommer nya ord och meningar varje dag.

Läser och skriver gör han också, nyss tre fyllda. Han är intresserad av bokstäver och kan de flesta nu. Lyckades ljuda ut B O L I B...och gissade Bolibompa på ett videoband härom veckan.
Han skriver bokstäver på rad och har börjat koppla att de ska läsas från vänster till höger. Igår kom Pappa på pränt med två p och allt. En pappa som snart är två meter stolt!

Allt för konsten?

Jag får väl passa på att bemöta din kommentar Katja. Vi tycker uppenbarligen olika.
NerikesAllehanda hade inte vettet att låta bli att publicera det dåliga försöket till provokation som betonghundskonstnären försökt sig på. De stora drakarna hade vettet att låta bli efter karikatyrrabaldret tidigare. Jag tror fortfarande att det var en lantisjournalist som tog chansen= i mina ögon, ren dumhet.
Dålig konst och dålig journalistik.

Betonghundar

Svenska Ambassaden här är varnad. Om muslimerna flippar är detta och detta det ni får säga.
Bakgrunden är att någon konstnär återigen inte kunde hålla tassarna borta från Mohammed utan skapade en Betongkossa/hund som föreställer profeten. Lantisblaskan NerikesAllehanda kunde givetvis inte låta bli att publicera en bild (suck) och stormen i vattenglaset är igång. Alla är såååå kränkta. Kan inte konstnärerna avbilda sig själva som rondellhundar istället...

Åskan går i Phnompan...