Gott nytt år

Imorgon bär det av till kusten igen med buss. Känns konstigt men jag är inte speciellt sugen på att resa just nu (än mindre på att packa), kanske provocerande att höra hemma i vinterkalla Sverige: att fira nyår på kritvit strand - Nej, tack!
Är bara allmännt låg tror jag...
Väl där kommer det bli kalas och dagen efter nyår åker vi hem till Phnompan och möter upp Joel, Sofia och tvillingarna. Det ska bli kul. Inte att sitta på buss dagen efter nyår alltså.
Börjar få struktur på min bestseller i huvudet men mer än så är det inte. Plitar ner några rader i taget på nätterna när huset är tyst.
Gott Nytt år alla kära.
Mitt nyårslöfte är en tvättbräda på magen (bildbevis kommer) och 100 sidor skrivna innan sommarn...
Skål!

Årets lucia!

Årets lucia!

Rädd var bara förnamnet men vad gör man inte för en klubba?

Rädd var bara förnamnet men vad gör man inte för en klubba?

Hysterisk julmarknad

Hysterisk julmarknad

Kärleksförklaring

Kärleksförklaring

Hugo 7-årskalas

Hugo 7-årskalasNoam balanserar ägg på Hugos kalas.

Min gamla fotbollsplan

Min gamla fotbollsplanPå den här marken låg den fotbollsplan jag spelade på ett tag. Här bodde också ett par familjer och växte djungel...nu ska det byggas här precis som överallt annars i Phnom Penh. En tår i ögat.

Julavslutning

JulavslutningHar ni sett en sötare tomtearmé? På Noams julavslutning sjöngs Feliz Navidad - I wanna wish you a merry Christmas, Jingle Bells och Goldenlocks. Förbannar att videokameran är trasig...

God Jul God Jul

Firar nu första julen sedan 1985 utanför Sverige och har hela dagen blivit skrattig när det nämnts att det faktiskt är julafton imorgon. Stämningen vill inte riktigt infinna sig och det är med lite sorg i hjärtat jag kallt konstaterar att jag inte kommer stå där vid Nackastatyn på Katarina Bangata klockan 12 imorgon. Men jag kommer vara där kära vänner, familj, bajare, Tomten - inte fysiskt men i tanken.
Jag kommer stå där och frysa tårna när Magnusson pratar med en liten plastkopp glögg i handen och en cigg i den andra och jag kommer skåla för en god jul med alla er som jag älskar.

God Jul alla mina kära!

Kom på att jag firat flera av mina senare jular i London men det gills väl knappt?

Oj, vad tiden går...

Jag var precis inne och tittade till min stora pojke och kunde bara konstatera hur fort tiden går. Här är Noams första steg på egna ben i livet.

Arg i asien

Arg i asienDe leende människorna kan alla som besökt Kambodja vittna om. Att det värsta man kan göra är att visa ilska i det här landet är en faktor som turisten ofta inte tänker på. Tappar man ansiktet är man körd helt enkelt...
Detta är jag väl medveten om efter ett år här men ibland blir det bara för mycket.
Idag skulle jag och Noam och handla i mataffären som vanligt. Vi hinner plocka på oss några varor i korgen när Noam plötsligt nyper tag runt snoppen och utropar: Kissnödig! med panik i rösten. Kastar upp honom på armen och rusar mot ingången från garaget där toaletterna finns men där står två killar och plockar upp varor och stoppar mig. Jag försöker snällt: Come on, it´s an emergency, he has to pee, I leave my groceries and my wallet if you want to! Tror ni de flyttade sig?
- No, sir you have to go around.
Försöker lite snällt men desperat igen då Noam skriker på armen och jag inser att jag strax står nerpissad om inget händer.
Samma svar igen.
Vänder på klacken och rusar med Noam på armen genom den ganska stora affären, ut genom kassorna, upp i garaget och hinner nästan fram till muggen innan Noam kissar ner halv sig själv, halvt mig och resten över toaletten. Svär för mig själv men försöker inte visa för Noam hur arg jag är - så han inte skulle tro att det var honom jag var arg på.
Tvättar av oss och går in i affären, samma ingång där jag blev nekad att gå ut. Grabbarna står kvar och jag kan inte hålla mig.
- What the hell do you think. That I´m trying to steal something by saying my son has to pee. I come here every fucking day. Youre so fucking stupid, answer me what are you thinking about, he is three years old and need to go to the toilet for godsake....
Och vad får man som svar?
Det där jääääävla leendet....
Ni vet säkert själva hur man reagerar på nån som garvar åt en när man är vansinnig....
Jag slänger ur mig nåt om stop smiling and answer me osv men inser strax att jag inte har nåt att hämta...(ska sägas att grabbarna pratade flytande engelska också, så det var inte där problemet låg)
...för de bara fortsatte att le sitt förbannade trevliga leende.
AAAAAAaaaaaaaaaarrgggggggghhhhhh!

Helgen som gått

Helgen som gåttFredagen bjöd på nu utgång med the gentlemens club. Mötte upp på Flavours för att sen dra vidare till ett bryggeri på Monivong. Som många ställen hade de akvarium med fisk och skaldjur i som kan väljas för tillagning. Detta ställe hade dock även sköldpaddor vilket kändes lite sådär. Specialaren var annars grön öl som smakade ungefär som den vanliga lagern som i sin tur var lite sämre än den röda eller mörka varianten - nja, sanningen var att det blev väldigt förvirrat eftersom servitörerna envisades med att fylla på glasen med ny sort innan man druckit ur den gamla, vilket gjorde att det mesta smakade likadant dvs. öl.
Avslutade på The Rising Sun runt tolv.
På lördag dök sötnosarna ovan upp igen från Siem Reap där de hade blivit mätta på sten och tempel för den här gången. Som pepparkaksgummor/gubbar kom de båda två såhär lagom efter lucia (solen hade jagat dem bra). 
En hej då-öl hann vi med på kvällen och de (snart) nygifta hade en ny tidig morgon dagen efter då bussen lämnade för kusten vid 7.00-
Idag, söndag har Noam haft Alex över på lek (läs röj) hela dagen och det har gått i ett. Noam speedade igång och skulle showa loss för sin kompis och höll på att ta kål på mig och Mimmi. När Mimmi sen tog en tupplur brakade helvetet lös. Jag kokade majs men blev avbruten av att Noam ropade. Badrummet var då en enda röra av extremt rosaröd lergegg och vatten då grabbarna gått lös med både toalettduschen och den vanliga. Allt var blött och rött. Skura skura.
När jag kommer ut från toan vaknar Mimmi till och säger ett ord innan hon somnar om: Majsen!'
Fan! Torrkokat och vidbränt givetvis, rök i hela köket och varmt som en bastu. Bara tur att det inte övertänt...tack för varningen brandvarnaren som jag investerat i (NOT!)
Vädra, vädra, skrubba kastrull.
Pang! Jag hinner inte mer än ut innan julgranen går i golvet. Kulorna håller (plast thank god) men 40 st små polkgrisstänger går i tusen bitar och skapar ett härligt klibbigt splitter över hela rummet.
Sopa, skura.
Ät nu grabbar, jag ska bara gå ut med soporna. Tjatar på Noam att sitta ner trots att han är färdig för att ge Alex ro att äta upp. Precis när jag kommer in står Noam och laddar högerdojan i vardagsrummet med riktning köket. Givetvis får han på världens träff och bollen far rätt över bordet och slår ner ett glas.
Mimmi sopa,dammsuga. Jag är beredd att skicka hem Alex och lägga Noam.
Chenda dyker upp vid sex och innan vi ska gå på fest hinner Noam skära sig i tån på en glasbit som inte hittades.
Iväg på khmerfest ute i Toul Kok (uttalas inte Tall cock)
Band med jättehögtalare, fri bar givetvis och snacks i massor. När jag hade ätit mig mätt på nötter var det visst dags för mat och bandet startar i samma veva på bästa khmerengelska och skithögt:
- Halloooo, is it me your looking fooor!
Måste jag säga att det blev en toppenkväll....med den starten.

Presidenten=en arg lillebror

Så har Mr. Hun Sen, president i Kambodja gjort det igen - levererat bevingade citat. Den här gången har gubben lackat ur på Yash Ghai som för FNs räkning granskar mänskliga rättigheterna i landet. Nu när Kambodja får kritik vill Hus Sen avbryta allt samarbete med Fn om Ghai inte försvinner och kontrar med:
"Kenya (som Ghai kommer ifrån) is one hundred times worse than us, so please develop your country first"

Ja, i Kambodja kan två fel bli till ett rätt om man har tillräckligt med makt!

Som liten extra topping när han redan är arg slänger han också in:
- "Och sen kommer jag skicka någon till the UN Convention for Human Rights nästa år som kommer stödja juntan i Burma"

Bra, tänkt där Hunsan, nu fick alla så mycket mer förtroende för dig!

/Från Sandlådan också kallad Kambodja

En ful fisk fångad

En fångad fiskJohan kastade ut reven på dansgolvet på Elsewheres månadsfest...och han fick visst en ful fisk på kroken.
Johan och Lisa har dragit vidare mot Siem Reap och hade tydligen hittat ett bra ställe där uppe. Allt enligt dagens telefonrapportering. Hoppas ni inte misstycker för att jag snodde ett av era kort för övrigt.
I dagarna har det jagats roliga skyltar till höger och vänster. J och L har fångat några godbitar: "Porn Bungalows", "Mr. Sit Downs salong" och höjdaren "We have to serve buffet, 2.50" på bild.

Oudong

OudongEn timmes resväg från Phnom Penh ligger Oudong som var Kambodjas huvudstad för några århundraden sedan. Dit gick vår (Johans, Lisas och min) dagutflykt idag. På morgonen ordnade J och L med visum för Vietnam på ambassaden medan jag meckade ihop en pastasallad av det som fanns hemma. Lite dryck i kylväskan och det bar iväg. 
Var fascinerad av vägen som kantades av en superstor pagoda var hundrade meter. Med sin storlek och målade i starka färger och guld bryter de verkligen  mot alla små hyddor på pålar som utgör byarna på landet. Det är som om alla pengar investerats i pagodorna - och sen var det slut på flis.
När vi närmade oss berget med templet möttes vi av ett gäng glada grabbar på cyklar som viftandes hojjade efter bilen upp mot templen. Vi hann inte mer än ut innan vi överfölls av de ivriga kidsen som ville agera guider. Vi började vår vandring upp för de femhundranånting trappstegen med grabbsen skuttande brevid. Extremt mycket tiggare (en på varje trappsteg?) och pojkarnas idoga viftade med solfjädrarna kändes småjobbigt, men de slutade när jag bad dem på khmer.
Väl uppe var utsikten magnifik över risfälten. Det första templet vi kom upp till var nybyggt till kung Sihanouks ära och stod färdigt 2002. Vi gick runt lite med våra guider i hasorna och tittade på alla de olika templen (det äldsta på bilden från 1623, enligt guiden).
Maffigt med alla ristningar i templen, djungeln runt berget och risfält så långt ögat når.
Vi tog oss ner på baksidan där kommersen var lite lugnare och hittade Nak sovandes i en hängmatta (-Nej,nej jag vilade bara! ;))
I bilen hem somnade jag men vaknade till precis när vi passerade biljettkontoret till Siem Reap-båtarna. På kontoret jobbar servicesektorns otrevligaste kvinna i PP (syrran vet vad jag snackar om). Hon är likadan fortfarande...
Picknicken fastnade i bakluckan och intogs hemma på tomten.
Tack Johan och Lisa för att ni drog med mig ut i vildmarken...det är lätt att fastna i stan alltför ofta.

Världen är liten...

I tisdags och igår var Sophia och hälsade på här. Hon hade varit i Vietnam på tjänsteresa och tog några dagar semester i Phnompan. Drog runt lite med henne och hennes kollegor på Ryska och lite butiker innan jag droppade dem på ett spa.
På tisdagskvällen blev det middag hemma hos oss och det visade sig att Unni som var med Sophia tydligen bodde i porten brevid oss hemma i Stockholm...världen är liten.
Försökte uppdatera oss på hur Skånegläntan såg ut och fick till svar:
- Är det där det bara är en stor lerhög?
Då längtar man inte hem...

Trevligt att ha Sophia här iallafall. Idag väntar jag in Johan och Lisa, om de kunnat slita sig från stranden i Thailand. 
Mimmi drog tidigt imorse på fältresa.
Noam och jag var på manikyr/pedikyr igår igen. Noams naglar går nu i varannan rosa och gult, mycket stiligt. Mina bara luktar salong...
...jag håller på att lägga mig till med Östermalmskärringsvanor...
...skicka hit en varm folköl någon!

Skål kosmonauter

Skål kosmonauterPå söndag är det barnkalas igen och jag funderar på att gå i den här.

Far och son

Far och sonDet är lite tomt i huset utan er...

Syrran på beachen

Syrran på beachenEn stund att tänka tillbaka på i vinterkylan...längtar efter dig syrran!

How things work in Cambodia...

Nu har det börjat grävas längs floden här i Phnom Penh. Stadens turistområde nummer ett har huggits av med en tredjedel och det enda ställe i stan där man kunde promenera är nu borta. Jag trodde att man skulle permentera den nattmarknad som varit där under vattenfestivalen och dra ännu mer turister, men nej då. Utan att informera någon som bedriver affärer i området eller de som kör båtar längs floden sätts ett stort plåtplank upp som skymmer all utsikt över floden. När alla börjar klaga uttalar man sg från myndigheterna med:
"When we want to develop something, there must be consequences" - slutsnackat med andra ord.
Startar nu under turistsäsongen och vem vet hur länge de tänker hålla på. Ska bli intressant att se hur många restauranger som överlever "Staketet" med tanke på de små marginaler all business har här och antalet restauranger  som är många.

Tack till Tommy som förklarade hur man la in videofilmer i bloggen. Bockar och niger!

Star Sports visade kvalitetsfotboll idag: Harrogate Railways vs. Mansfield i FA-cupen. Blekfeta fulengelsmän i lera...kan det bli mer underhållande?
2-3 slutade kampen där amatörerna krigade in i det sista...


test med video


Första december

Välkomna hem till Sverige igen, mamma och syster med familj. Hoppas värmen från Phnompan sitter kvar inombords ett tag till i kylan - såg att det var +1 grad i Stockholm.
Här är varmt som satan idag och vi har kollektiv solsting och koma. Orkar inte hitta på något...inte ens bada.
AC du är min bäste vän....
Imorgon vankas julmarknad på hotell Intercontinental...absurdt att tomta omkring i värmen. Jag funderar på att sätta mig i buffén och låta Mimmi springa runt och shoppa om hon har lust med det.
Har appropå julen hittat ett ställe som säljer senapssill och tänker köpa upp deras lager redan nu. Annars finns det mesta att få tag på här trots allt.
Vi står i valet och kvalet över om vi ska anordna något stort firande till (Mimmi över axeln: -Nej, det ska vi inte!) jul eller inte.
HOHOHOO!
från ett såsigt PP