Sneak peak från projektet Boken

Hon med flickan som hade kjol utan byxor under redan i april lägger på nytt läppglans och lägger det ena benet över det andra precis när snyggpappan lägger ett lång ben över staketet med sin son på armen istället för att ta grinden som alla andra. Anton har inte sett honom här förut men minns att Maja pratat om snyggpappan hon såg i parken i helgen. Det måste vara han.

Det märks at han är ganska ny i parken, har troligtvis precis inlett pappaledigheten. Vecka ett gissar Anton. Han har fortfarande jobbstassen på sig; mörk kostym som ser dyr ut, skjorta men verkar ha slängt slipsen precis innan han gått ut, kommit på sig själv att han inte behöver plåga sig med strypsnaran. IBooken i designat case som ett självklart attribut, slimmad mobil nära till hands i bröstfickan och tankarna kvar på jobbet. Ett annat tempo i kroppen.

  Sätter ner sin trötta son i babygungan utan att lätta något på hans klädsel eller ta av mössan trots att solen ligger på just där. Slänger sitt charmigaste hej mot läppglanserskan med uppenbar osäkerhet om man hälsar på andra eller inte i parken. Hon nickar tillbaka och är på väg att inleda en konversation men kostymen är redan nere på bänken och fiskar upp datorn i knät.

 

Anton har parkerat sig på bänken längs åt vänster från ingången på lekplatsen sett och Love kryper ut och in ur tåget utan att söka hans uppmärksamhet för en gång skull. Han har försett sig med både latte och två Metro dagen till ära, en att läsa och en att sitta på, och känner sig nöjd över sitt planerande av morgonen. Öppna förskolan öppnar inte än på en timme men morgonsolen börjar tina dagen så det gör ingenting så länge det inte behöver bytas blöja. Metro har en rolig seriestripp om sköldpaddan Elvis som brukar vara det första han kollar innan han läser kolumnen och sen artiklarna. Borta vid gungorna sitter kostymens son still i gungan som nu har tappat all fart och tittar vädjande på sin pappa. Han iakttar hur kvinnan vid gungan bredvid så smått börjar flytta över till en position mellan de två gungorna och ger fart åt både sitt eget barn och kostymnissens. Han är helt fångad i något på skärmen och har dessutom headsetet till mobilen i örat.

Anton skakar på huvudet för sig själv och återgår till tidningen.

 


Khmer new year del 1 Kep

Khmer new year del 1 KepMimmi körde som vanligt som en gud. På vissa ställen längs vägen är det riktigt vackert.

Klotter

Klotter

Hela familjen

Hela familjen

Tusenfoting

TusenfotingTusenfoting modell större. Tofflan är mina 43:or.

Hopptävling

HopptävlingNär det var varmt och fullpackat på stranden roade vi oss med hopptävling i poolen på Beach House. Judge for yourself vem som vann...

Hopptävling

HopptävlingNoam gjorde överlägset flest hopp och publiken bjöds bland annat på: Skruven, Batguy, Stålmannen, Trappan, Bomben, Mr Bean, Saxen mfl.

Hopptävling

HopptävlingJag, eller hur?

Hundvalpar

HundvalparUppe på Kep Lodge hade hundarna precis valpat och jag tror vi smälte alla tre. Noam råkade av upphetsning springa rakt i famnen på hundmamman och var en hårsmån från att bli biten innan Mimmis räddande hand drog undan honom. Sen blev det mycket gullande. 

12-åring?

12-åring?...och plötsligt såg det ut som Mimmi var tolv år igen...

Munkcermoni

MunkcermoniVi åt flera gånger uppe på Kep Lodge och hamnade plötsligt mitt i munkcermonin för khmer new year. Här passar Noam på att få lite välsignat vatten över sig tillsammans med ägarna och personalen.

Munk

Munk

Minitrekk

MinitrekkVi hade som ambition att ge oss ut en sväng i djungeln på riktigt men hettan och den täta vegetationen blev för mycket för oss. 

Musiker

MusikerDen här blinde mannen fick fram helt fantastiska toner på sitt instrument. Strandpromenaden var annars tjock med folk som hade pick-nick hela dagen lång.

Badringar

Badringar

Khmertransport

KhmertransportPlötsligt kom en kambodjansk "buss" full med Chendor åkande förbi.

Apflock

ApflockVi passade på att promenera en hel del i Kep. Plötsligt hade vi gått rakt in i en apflock. Den här gav oss onda ögat och sen var det dags att gå vidare.

Sundowner på Veranda

Sundowner på VerandaUtsikten från Verandas terrass är magnifik, drinkarna okej.

Urtidsdjur

UrtidsdjurNågon hade fiskat upp den här kvarlevan från stenåldern. Någon som har en aning om vad det är för något?

Urtidsdjur

Urtidsdjur...och så här såg den ut uppifrån.

Relaxing på stranden

Relaxing på strandenVi är här nyss anlända till Rabbit Island och Noam letar efter skatter för fullt på "The treasure island" som han sa.

Hallabaloo på ön?

Hallabaloo på ön?Rabbit Island är världens sömnigaste plats men någon tycker tydligen att det behövs en polisstation här. En polisstation som för tillfället är en tom hydda.

Khmer New year del 2 Kampot

Khmer New year del 2 KampotResan mellan Kep och Kampot blev inte riktigt vad vi hade tänkt oss. När det började regna fungerade plötsligt inte våra vindrutetorkare. Krypkörning när det var lugnt och paus när det regnade hårt blev konceptet som till slut tog oss till "Mangoträden" (på franska). Härligt med yta för Noam att springa på, pingis, badminton, bad och lekplats + andra familjer med barn. Bland annat ägaren till de tre populäraste restaurangerna i stan. Hans son inledde med: 
- Do u know FCC? 
Jag: - Yes! 
Han: My daddy owns it! Do u know Pacharan?
Jag: - Yes!
Han: My daddy owns it! Do u know Fresco?
Jag: Yes!
Han: My daddy owns it! (end of conversation)
Pappan var väldigt trevlig dock. Värre var det med fransmännen och deras ungar, my god, men vad fan e det för fel på fransoser? (sorry farmor)
Alla franska föräldrar vi stötte på (och det var många) kedjerökte konstant och gav fan i vad deras ungar gjorde hela tiden, vilket var slogs, mobbade andra, lekte krig/slagsmål osv osv. Helt sjukt!

Vi bodde två nätter i en träkoja av enklare snitt men fräscht och bra mat billigt. Minus för tupparna och korna som tävlade om att låta mest under huset (på pålar) tidigt på mornarna. Då pratar vi 4!

Hopp

HoppFrån terrassen där vi åt alla våra måltider hoppade Noam gång på gång rakt ut i floden från två meters höjd (med flytväst). Pappa tyckte att det var högt men Noam manade på så jag hoppade till sist jag med.

Solnedgång i Kampot stad

Solnedgång i Kampot stadEn kväll åkte vi in till stan och åt middag och fick bevittna solnedgången över floden.

Cyklisten

CyklistenPå "Mangoträden" fanns gott om plats för Noam att ta ut svängarna med hojjen. När vi tog av stödhjulen tog det inte många minuter innan han klarade att cykla helt själv.

Kajak

KajakTeam Malmqvist/Hagbergs paddlingskarriärer borde egentligen varit över efter ett försök att runda Kärsön i motvind för ett antal år sedan men vi bet tag i det sura äpplet och zick-zackade oss igenom kanalen. En fantastisk naturupplevele med visst inslag av svordomar. Noam somnade av allt för starka intryck och uttryck...

Bad och arbete

Bad och arbeteKvinnorna som svalkade sig i floden njöt inte bara utan högg palmer till hustaksbyggen också.

Glad båtförare

Glad båtförarePå vissa ställen var det tät vegetation men vår båtförare var lika glad för det. Det kallades "den gröna katedralen" just på grund av den överväxande djungeln.

Trubadur

TrubadurOch när vi minst anade det i djungeln längs floden så dök det upp en trubadur i en hydda.

En krokodil, en människa

En krokodil, en människaDet lär ha funnits krokodiler i floden förr. Nu fick vi leka dem istället. 

Bad i floden

Bad i flodenNär vi hade paddlat oss svettiga på floden var det skönt med ett dopp. Fantastisk natur och en excentrisk fotograf som ville vara med på bild.

Spindel med stort S

Spindel med stort SJag var glad att den här liraren kom och hälsade på när det fortfarande var ljust ute. Överlägset den största spindel jag sett i vilt tillstånd. Jag ville ställa upp en läskburk på takbjälken bredvid den för att visa storleken men vågade inte.

Khmer New year del 3 Sokha Beach

Khmer New year del 3 Sokha BeachVår sista anhalt för semestern var Sokha Beach, lyxhotellet i Sihanoukville. Efter att ha bott i trähydda två nätter var det oehört skönt att avsluta semesterveckan där. Gymbesök, bad i pool och hav, obligatorisk Margarita till solnedgången på beachen och stor frukostbuffé. Perfekt!

Packa bilen

Packa bilenImorgon ska jag ta reda på om ordet säkerhet finns på khmer.

Garagebesök

GaragebesökPå hemvägen tog vi det säkra före det osäkra och fixade vindrutetorkarna ännu en gång. På hjälplig khmer lyckades vi få dem grejade på en kvart för 10 dollar (ett grymt överpris).

On the road Cambodia

On the road CambodiaAtt resa ner till kusten en sväng över dagen för att ta ett dopp, lockar många kambodjaner. Fyra-fem timmar i bakluckan är vardagsmat för de flesta.

Suki soup och khmer new year

Suki soup och khmer new yearIgår tog vi utvåra anställda på det senaste i Phnomans restaurangdjungel: Suki soup. En skolmatsal med en ljudnivå därefter och vi bänkade oss bredvid leklandet vilket var en vinstlott för Noam med myror i brallan men en nitlott för våra öron. På bordet stod en stor kokplatta med kastrull och sen var det bara börja beställa allt man ville ha i. Alla möjliga sorters grönsaker, kött, kycklig, fisk, inälvsbitar, fiskhuvuden you name it. Till det kom enstark sås som man smaksatte med själv på tallriken. Sjukt gott blev det iallafall och jag tror både Nak och Chenda var nöjda. Själv kunde jag inte sluta äta och fick knappt ner crepen till efterrätt. 
Stan börjar så smått tömmas på folk nu. Eftersom khmer new year är den största högtiden på året åker nästan alla khmerer hem till sina hemprovinser och det är nog kaos på vägarna idag och tidigt imorgon. Vi sover ut och puttrar ner till Kep mitt på dagen imorgon. Sen stannar vi där i fyra dar, tar oss till Kampot i två dar för att lyxa till på Sokha beach sista två dagarna i Sihanoukville. 
Just nu är det sjukt varmt i stan så en havsbris i håret ska bli toppen. Dessutom ska jag krama mycket på min fina fru som jobbar alldeles för mycket. 
So long på ett tag!

Kommentar till SvFFs maktnojja

Bevakningen av fotbollsmatcher är ett helt annat ämne i mina ögon Katja. De nya regler som Svenska fotbollsförbundet lagt fram är ett idiotiskt förslag om att klubbarna själva ska betala bevakningen av de egna supportrarna på bortaplan utan att få del av några av biljettintäkterna. Ett fördelningspolitiskt förslag där småklubbarna utan supportrar får alla pengar pga av att de inte har folk med sig på bortamatcher. Detta ska jämföras med klagosången som kom från småklubbarna då tv-avtalspengarna skulle fördelas - då klagades det på att storklubbarna skulle vara solidariska med de mindre. Att dessutom
SVFF leker polis över polisen och stiftar regler som ska straffa klubbarna om supportrar (läs idioter) slåss på stan (ej i samband med arrangemang är helt sjukt). Det talas aldrig om hur mycket pengar fotbollen genererar samhället i skatteintäkter såväl som socialt engagemang - bara hur mycket en liten klick idioter kostar. På 80-talet när fotbollskulturen var så gott som död i Sverige stod man upp och applåderade när Bajen var de enda som arbetade för en levande läktarkultur utan våld men med bengaliska eldar, tifosi-arrangemang, sång och feststämning. Nu när intresset är stort tack vare detta, stiftas regler som gör allt för att vi ska gå mot en amerikansk popcorn- och mazarinätande massa ointresserade av sport men goda konsumenter. Vem går egentligen på fotboll för att se bara fotbollen - Ingen! Då finns tvn som visar förstklassik fotboll från Europa 24/7.
Hur långt ska klubbarnas ansvar sträcka sig? Det är helt orimligt i mina ögon att ex. Vänsterpartiet ska betala polisbevakning vid första maj eller ska få böter för att någon vandaliserar eller slår någon på käften in-the-name-of-vänstern. Läs gärna: http://osynligahanden.blogspot.com/
Genus är prioriterat på lärarutbildningen i Stockholm iallafall, så mycket vet jag. Ändå är det struntsummor som satsas i sammanhanget.

Hur länge ska det fortgå eller ekonomiska prioriteringar

Vi får DN till Mimmis kontor här i Phnom Penh och min kloka fru och jag började härom dagen att diskutera de ekonomiska vinningarna för samhället att satsa på jämställdhet. 
Startskottet för diskussionen var DNs repotage från akutmottagningarna i Stockholm. Ni vet själva hur det ser ut vareviga helg på stan. Unga och äldre män dricker sprit och misshandlar sedan varandra. Den aktuella helgen det skrivs om från SÖS kommer ett tjugotal personer in med svårare skador till akuten. Vi började fundera på vad ett enda misshandelsfall kan kosta sämhället i sjukhuskostnader, återbesök, sjukskrivningar, psykologbesök, rättegångskostnader osv. Det är inga struntsummor vi pratar om här. Jag tror inte jag tar i om jag säger att ett enda misshandelsfall kan kosta samhället någonstand mellan 500000-1 miljon kr. 
Hur länge ska det få fortgå att samhället inte reagerar på allvar mot inslaget av våld som fortfarande är accepterat som naturligt i den manliga könsrollen. När ska det börja satsas ordentliga pengar på att arbeta med förändring av mäns acceptens för våld. Som exempel kan jag ta hur mycket pengar som satsades i delagationen för jämställdhet i förskolan som vi fick pengar av för några år sedan. Där satsades 2,5 miljon kronor i 18(!) projekt. Arton projekt, vissa av dem årslånga som vårat, som påverkat hundratals barn möjligheter till jämställd framtid - Utan våld!


Vilken stänkare

David Leinar får gå hem och träna på hur man gör ett snyggt självmål. Så här ska det se ut!

Fotbollsspelare

FotbollsspelareBlogg.se har legat nere för uppdateringar ett tag så dessa bilder har dröjt lite. Tyvärr hade jag inte kameran med på Noams första fotbollsträning så vi fick ta ett par när vi kom hem istället. 

Efter premiärträningen

Efter premiärträningenI dryga 40 grader kämpade Noam hårt under sitt livs första fotbollsträning. Höjdpunkten blev en fantastisk lobb över den vuxne tränaren i målet och äppeljuicen och bullen som fyllde på reserverna förstås.

Inte så matglad

Inte så matgladIbland är det inget roligt alls att äta frukost.

Kökshångel

Kökshångel

Funderare

Funderare