Rättegångarna och Richard Kingston

Här är Bengt Albons artikel om rättegångarna mot Khmer Rouge:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=634271

Bra och lättläst.

Bajen värvar Ghanas VM- målvakt Richard Kingston (vilken härlig klang i det namnet)för tre månader. Känns spontant bra. Gissar att det kommer regna bananer som aldig förr över Dembo (apan i buren) på Skansenderbyt. Det är många som vill göra sitt statement mot kvällspressens anklagelser om rasistattack från förr om åren. Är det Bajens första färgade målvakt i historien för övrigt?
Stora kyssar till min kära far förresten, som behållt mitt säsongskort på Söderstadion även i år när jag bara kommer vara mentalt närvarande men från Kambodja vrålande.
Tack även till Toresjö och Svint som inte glömt bort mig i interntipset. Ja,ja du ska få dina bärs Matte...innan derbyt har jag ju sagt.
Imorgon hinner jag nog i lagom tid hem från valet för att följa direktrapporteringen från genrepet mot Vålerenga.
Hun Sen har för övrigt sett till att det inte går att skicka sms under valet. Hur stänger man av bara den funktionen? Ingen propaganda på valdagen är det som gäller.

Skrivkramp

Torsdagkvällen började på Nicoles födelsedagsfest vid poolen. Lugnt surr och lite nya bekantskaper tillsammans med några öl och drinkar. Ett gäng med barrävar från Pickled Parrot drog sedemera upp tempot och vid tiotiden drog alla ner på stan. Pontonen på floden blev slutmål för kvällen och min riktiga första bakfylla var ett faktum sedan vi kom hit.
På fredagkväll bar det ut igen med folk från Stockholm som var här på besök. Raffles Elephant Bar (Huset som är hotellet i Killing Fields, sägs det)bjöd på kolonialstil och drinkar av hög klass. En tripp till Elsewhere blev det också för att möta upp Frida m syster och company. Tröttlördag med brunch och bad idag. Nu gäller det att koordinera allt för valobserverandet imorgon. Sex noll noll åker vi hemifrån med stor matlåda, vatten och vassa pennor och ögon.

Dagens roliga historia och husnytt

Noam hostade i natt och fick stanna hemma från skolan idag. På morgonkvisten åkte jag och Mimmi till Huset med stort H och inspekterade en sista gång. Tandlösa tanten vill som sagt inte förhandla mycket mer, så nu handlar det mest om vad hon skulle godta att vi gör om själva med kåken. Vi frågade exempelvis om en vägg gick att slå ut och det verkade vara okej. Sen gick vi upp på övervåningen och råkade klaga lite på hur skitiga fönstren var och frågade om de skulle putsas - då ville hon inte slå ner nån vägg helt plötsligt, suck! Jobbigt att prata genom tolk hela tiden också. Man vet aldrig vilken info som egentligen kommer fram när alla är lite halvkassa på engelska.
Nu har vi iallafall sagt att vi vill ha stället och nästan fått klartecken från ambassaden. På måndag ska det vara färdigbyggt och städat och dags för slutinspektion från oss. Bara hålla tummarna på att Gluggumman tagit sin morgonmedicin och är på gott humör då. Vågar inte ropa hej än.
Kunde inte låta bli att åka förbi och kolla vad ett biljardbord kostade borta vid Wat Phnom. 770 spänn med köer och bollar för ett nysnickrat snookerbord= okej pris, typ tre kvällar på Söderbiljarden.

Nak drog en rolig historia för mig idag när vi drack kaffe på Java och jag tänkte passa på att återberätta den för att ge ytterligare inblick i khmerhumorns förlovade land. Here we go: There was a women from the countryside and a man from Phnom Penh that got married and was going out on a restaurant together for the first time. The waiter got them menues and they decided what to eat. When the waiter came the man ordered and gave him the menues back. Then the women said: - No, I want to eat the menues too!

Jobbar nu stenhårt på att hitta Phnom Penhs "Norra Brunn" och en snabb tolk som ni förstår.

Såg min första råtta idag när vi var och köpte ett nytt däck. Hästbilen (som nu är stickerfri men har fula skrapmärken i lacken istället) hade två feta spikar i däcket i morse. Passade på att utrusta med ny domkraft och fälgkors också inför trippen till landsbygden på söndag. Det lutar åt att vi kollar Naks röstningsstation först och sen åker runt till några andra.

Valet och huset

Kurs inför valet på söndag på fm. Ska bli spännande att få stalka runt och försöka anteckna om processen när man är enda barangerna på stället.
Husförhandlingarna står still. Tanten med kåken vill inte ge oss något som vi hade på listan över förbättringar. Färdigrenoverat är hennes kommentar till den kissgula skabbiga färgen på köksväggarna och den snorbranta trappan upp till terassen med Noamstora gluggar i staketet.
Vi åker nog dit imorgon och säger att vi vill ha huset ändå. Hoppas ambassaden kan hjälpa till lite istället.
Noam vaknade med nån konstig krupphosta och bara tjöt nu ikväll när Mimmi tog ut mor på middag. Länge sen jag blev så orolig. Det är de tillfällena som det känns att man är långt hemifrån. Sjukvårdsupplysningen - vad skulle vi gjort utan er.
Det gick över ganska fort ändå och var nog bara förkylningsont-i-halsen. Mimmi kom hem i samma veva också och Noam sover nu.
Får se om han behöver vara hemma imorgon. Sovmorgon skulle vara skönt nu när jag sitter uppe alldeles för sent som vanligt.
Godnatt!
Kom igen nu Zlatan och co!

Dagens Noam och på husfronten intet nytt

Mimmi har jobbat häcken av sig idag och inte lyckats få en pratstund med Yvonne om hur husförhandlingarna har gått. Jag håller tummar,bär lyckoslantar och plockar lyckoklöver för fulla muggar. Morgondagen bjuder på kurs på förmiddagen för alla oss som ska vara valobservatörer, Mimmi håller inledningstalet och plötsligt förstår jag varför hon vill att jag ska lämna Noam och komma lite sent.
På eftermiddagen har Noams skola fixat fram en internationell blodbuss där vi välgödda västerlänningar kan göra lite direkt nytta. De flesta här är för tunna och undernärda för att göra sig av med nånting. För alla oroliga så ska det vara helt cleant och jag sätter då ingen skitig spruta i armen här, det vill jag lova.

Dagens Noam kommer från poolen. Noam har en liten snorsträng under näsan som jag ber honom snyta ut. På barns vis drar han förstås in med full kraft istället. Jag: - Nej, nej Noam åt andra hållet. Då vänder ungen ryggen mot mig och drar in allt vad han kan en gång till.
(Man får vad man ber om)

Nak och jag hade ett snack om Sverige idag och jag försökte förklara det här med att betala skatt. Nak blev eld och lågor när han hörde att man fick upp till tusen spänn i parkeringsböter om man stod knasigt i Estocolmo och utbrast: - Jag ska bli polis i Sverige! När jag förklarade att pengarna inte fick stoppas i egen ficka som här svalnade dock intresset för Polishögskolan fort.
Fortsätter att fascineras av likheterna av Stockholm i "Mina drömmars stad" och Phnompan idag. Har du läst hela serien Micke?

Nicole, en tjej på området har bjudit in till party vid poolen imorgon kväll. Hoppas kunna knyta nya kontakter som nybliven husägare vid den tiden. Hoppas, hoppas,hoppas!

Fredag, lördag, söndag

En besviken Mimmi fick under fredagskvällen konstatera att PapaDee hellre ringde hennes kollega Erik än henne. På Riverhouse Lounge åt vi middag och blev sen muddrade för att få kliva upp på övervåningen där konserten skulle äga rum. Och visst kom Papa...(idolkort kommer senare) med sitt gäng av kambodjanska hip-hop-pojkar. Små kroppar i stora baggy kläder gjorde att de såg ut som förrymda tolvåringar som hade hamnat fel. Vetskapen om mängden vapen i omlopp gör dock att man håller igen på garven. Riktigt bra ös bjöds det även om rap på khmer låter mera gulligt än gangsta´. Papa fick några sekunder vid micken också och gigget avslutades med en breakdance-session som höll riktigt bra klass. Det sjukaste under kvällen hände under en intensiv minut. Först pratar jag med kamerakillen och han har en hälsning från Krille i Malmö. Samtidigt springer Mimmi på en gammal klasskompis från högstadiet i baren vars storasyster bott här sen -98. Hon och hennes kille ska dessutom till Sokha på lördagen liksom vi.
Lätt bakfulla var det tidig uppgång på lördagen och avfärd till Sokha Beach i Sihanoukville. Noam är en dröm att resa med och att den bärbära dvd´n är vårt bästa köp på länge känns bra att konstatera.
Svennekolonin och lyxresorten Sokha var lugnt, rent och skönt. Var över på den andra stranden och konstaterade att vi inte hade varit glada om vi hamnat som resenär där. De hotell de flesta svenskar bjöds låg uppe vid vägen. För att komma till stranden fick man passera sophögarna, galenkycklingarna och backpackersunk i mängder. Sopor, matrester och skit på hela stranden, lopphundar, enbenta tiggare och framförallt övervintrade brassrökare som gjort åtta varv i sydostasien. Mexaren som rökte på ur en urholkad morot nerlusad med fängelsetatueringar fick personifiera stället i mitt minne.
Kambodja har ett par år kvar till att bli en konkurrent om turisterna med Thailand.
Noam har fått höra för mycket att han kan simma och hoppade i poolen på det djupa så fort mamma och pappa tittade bort. Inte ett dugg rädd-rakt ut bara. Räddade honom några gånger innan jag tänkte att han skulle få komma under och bli lite rädd. Då simmar ungjäkeln över hela poolen på ren envishet istället och utbrister glad men utmattad : - Jag kan simma pappa! när han hugger tag i kanten 20 meter bort.
Mötte som sagt Frida och Ymer med sin lilla halvårs Espen och fick en härlig kväll på balkongen ihop och lite poolhäng idag.
Bussen mot Phnompan fördrevs med bokläsning för min del; Mina drömmars stad. Fantastiskt hur mycket likheter som finns mellan Stockholm för 150 år sen och Phnom Penh idag. Samma fattigdom och samma problem: Man gör allt för pengar, barn som far illa, kvinnor som alla är till salu för rätt peng, misshandel i hemmen, fyllan och hoppet om något bättre. Jag har läst några delar ur Fogelströms serie förut men tänkte ta mig igenom hela serien i kronologisk ordning nu. Läs, läs, läs för er som inte redan gjort det!
Kambodjansk humor på tvn i bussen: Schimpanser i byxor som skakar på rumpan och en man som cyklar sin hoj ner i en sjö! Jag trodde hela bussen skulle kissa på sig av skratt - så roligt var det.
Kort kommer som sagt senare så håll ut eller koppla upp er på Skypen så skickar jag direkt. Har ju webbkamera ett tag till också!

Jakten på Papa och bildbrist

Jag får upprepa mig. Alla bilder och videoklipp ligger för närvarande i vår Mac-burk. Inkopplad till nätet är däremot Katjas PC som hon behöver för att kunna sköta jobbet hemma. Därför kommer inga bilder att publiceras på ytterligare ett antal dagar. Håll ut så ska ni få se på ketchupeffekt sen...

Vi har hittat Papas hotell nu men har inte satt igång med nån major stalking än. Jag tror fortfarande att ödet kommer föra mig och Papa samman...tyckte den vietnamesiska spågumman mumlade nåt om det. Gigget är ju ikväll så vi får se om jag får rätt.

Imorgon går bussen mot beachen vid sjusnåret...när karaoken i bussen börjar förtäljer inte historien...Up ahead in a distance, a saw a shimmering light, c´mon everybody now....Welcome to the hotel California!
Grattis till familjen Rosling som sålt sitt program Gapminder till Google och nu flyttar hem till Arnold på heltid. Kolla programmet: http://tools.google.com/gapminder/#$majorMode=chart$is;shi=t;ly=2003;lb=f;il=t;fs=11;al=30;stl=t;st=t;nsl=t;se=t$wst;tts=C$ts;sp=6;ti=2004$zpv;v=1$inc_x;mmid=XCOORDS;iid=NY%2EGDP%2EPCAP%2EPP%2EKD;by=ind$inc_y;mmid=YCOORDS;iid=SP%2EDYN%2ELE00%2EIN;by=ind$inc_s;uniValue=20;iid=SP%2EPOP%2ETOTL;by=ind$inc_c;uniValue=255;gid=1004;iid=SP%2EPOP%2EDPND;by=grp$map_x;scale=log;dataMin=466;dataMax=64299$map_y;scale=lin;dataMin=24;dataMax=82$map_s;sma=50;smi=1.2$inds=

Lång länk men det är bara att klippa och klistra.

Här har jag också fått tag på en gammal webbkamera till pcn, så passa på att Skypea nu så får ni se skäggapan också.

Dagens Noam och var fan é Papa?

-Papa ringer inte. Mimmi blev lovad att få veta var det superhemliga jammet på fredag skulle äga rum och lämnade glatt ut sitt nummer till vår svenska Världsstjärna. Inte ett ljud än och vi börjar misströsta...

Konfliktlösning i Kambodja: Vid Hotell Himawari var det skottlossning härom dagen. När chauffören på Mimmis jobb var där sköt en tjänsteman vid Ministry of Interior mot en fruktförsäljare som hade muckat med hans fru. Han/hon duckade och kulan gick rakt in i polska ambassadörens bil. Han satt inte i som tur var.

Dagens Noam: Noam är hungrig och vill ha mat. - "Man ringer på telefonen här så kommer en med mat i ryggsäck till dörren"
Ja, vi lever lyxliv här.

Kanske, kanske har vi också ett nytt hus på gång. En kåk som de ville ha för mycket betalt för tidigare har nu blivit nedsatt i pris och vi är med i matchen igen. Ska försöka kolla på huset imorgon, sist vi var där var det inte färdigbyggt. "The Fantastic Garden" som skulle byggas blev tydligen ett träd ur asfalten som kommer vara fint om några år, enligt Mimmis chef.

Chenda kom till jobbet (hem till oss alltså) idag och var helt blåslagen. Hon hade suttit bakom en kompis på moppen och blivit påkörd. Som vanligt smet skurken och hon hade legat avsvimmad på gatan. Vi skickade hem henne för att vila och då blev hon livrädd att hon inte skulle få komma tillbaka imorgon. Hon påpekade extra noga att det inte hade varit hennes fel och ursäktade sig för att hon inte log så mycket idag. Imorgon får vi inhandla hjälm om hon känner sig bättre. Det kommer bli svårt att hålla henne hemma men jag får väl kolla hur hon mår och skicka hem henne igen. Döden är som sagt jävligt närvarande i det här landet....

PapaDee in da house

Den gamla sillstryparen Daniel alias PapaDee har hittat till Kambodja med sitt reseprogram Packa Papas Kappsäck. Mimmi sitter på första parkett och tar emot svennebesök på ambassaden och fick äran att träffa "Artisten", "Kändisen" eller vad Slaskblaskorna skulle kalla honom. Eftersom det är valkampanj igång stan får de tydligen inte filma på gatorna och kamerorna sitter likt vårt bagage fast i mut-tullen. Valkampanjen ja. Härom morgonen dundrade femtiotalet lastbilar gatan fram här utanför omringade av en kortege av mopeder och motorcyklar. Oppositionen Sam Rainsy Party har gett sig fan på att ge Hun Sen en match om makten helt enkelt. Banderoller, flaggor, t-shirts och kepsar på alla på de fullsmockade flaken och inte minst feta högtalare med musik och slagord dundrade runt stan. Mäktigt som ett party-första-maj-tåg.
Minuterna efteråt kom Hun Sens CPP (Cambodia Peoples Party) från andra hållet och då spärrades alla gator av av hundratals poliser för att alla skulle se vad som var på gång. Valet är fortfarande ovisst. Frågan är om folk vågar sig på ett maktskifte nu när det är förhållandevis lugnt (i historiska mått mätt för det här landet) eller om man vill ha bort korruptionen på allvar. Liksom överallt i världen kommer nog Phnom Penh att rösta för förändring(SRP) och landsbygden på CPP. Vi ska vara valobservatörer både jag och Mimmi i lokalvalet.

På fredag ska Papa ha ett gig någonstans i stan och vi tänker vara där och spisa toast...om Mimmi blir frisk snart vill säga.

Hos spågumman

Bang Koeng Kang-Market 9:21:

Det har regnat för andra gången sedan vi kom och nu på morgonen får jag till och med uppleva dropparna. Luften blir härligt klar och det är tio gånger lättare att andas. Det duggar fortfarande lätt när vi tar "Häst-bilen" (Galopper Exceed) till marknaden jag och Nak. Jag hade siktet inställt på Ryska Marknaden men tiden rann ifrån mig som vanligt. Jag ska leta tyg för att sy överdrag till soffan men inser snart att det är kört här. BKK-Market är i huvudsak en matmarknad med härligt drag, liv och rulle på mornarna.
Pölarna breder ut sig i de trånga gångarna mellan stånden och det är svårt att ta sig fram. Jag undrar genast hur i helvete de funkar under regnsäsong. Det gör det förmodligen inte eftersom taket glappar galet mycket på sina håll. Lukten av fisk ligger tät men bryts plötsligt upp av doften av rökelse när vi går runt en hörna. Vi har hittat spågummegatan.
Jag frågar Nak om han vill spå sig och han hoppar på. Vi får varsinn liten plastpall och förklarat för oss att det kostar en dollar. Kvinnan som tar emot oss försöker fråga mig något men jag förstår inte vad, trots att jag hör att det är engelska hon vill göra sig förstådd på. Nak får ta det på khmer. Nak blandar och blandar kortleken. Tanten lägger ut kort, pratar och Nak får blanda igen, visa sin hand och svara på frågor. Jag försöker få ur Nak vad hon säger men det är inte det lättaste. Hon greppar min hand också och pekar på mina utstående blodådror på handleden: - pii koon! (Två barn, blir det tydligen för mig) Sen översätter Nak nästa fråga: - Hade du flickvän innan du träffade din fru (Mimmi är frugan trots att vi inte gift oss än)? - Jo, det stämmer säger jag och spågumman nickar nöjt över sin fullträff ;)
En kvart eller så tar det innan vi är klara. Nak har två brudar som avgudar honom på avstånd, kan få två fruar om han vill, kommer få tre barn. Jag har haft en flickvän innan jag träffat min fru, kommer få två barn och är en generös person, speciellt mot Nak (Jag betalade! =)). Hon snodde Naks telefonnummer också och ville få till en date med sin tjugoåriga dotter. Nak konstaterade dock att spåkvinnan brutit på vietnamesiska, hade pluggat i Hanoi och med all säkerhet var vietnamesiska och inte från Malaysia som hon påstod. Och som jag vet är alla khmerer inte så vänligt inställda till vietnameser.
Nak: - I think she was more matchmaker than fortuneteller. But I don´t want vietnamese, nobody want vietnamese!

Mimmi ligger nerbäddad i 39 graders feber igen. Jag köpte fem nya filmer att kolla på för en 70lappoch tutar i henne vatten.
Strandtrippen till helgen i fara!

Höga berg och djupa dalar

Berg- och dalbanan har startat igen och jag känner mig precis som när centifugalkraften trycker en ner mot backen i den djupaste kurvan på Jetline. Vetskapen finns där om att jag kommer upp igen men trycket över bröstet håller i sig väl länge ibland. De senaste intrycken och berättelserna som satt sig kom från min nya bekantskap Jimmy som varit här i ett år lite drygt. Han har en flickvän som är khmer och just hans alla historier om döden som närvarande på ett annat sätt än hemma berörde mig mycket. Utan att gå in för mycket på detaljer av äckel och ondska kan vi väl säga att det handlar om otrogna pojkvänner som smittar flickvänner med hiv, barn som i sin tur dör, folk som inte får akutvård fast de håller på att förblöda för att de inte har pengar till sjukhusräkningarna, områden där han behövde eskorteras hem av pistolbeväpnad vakt för att alla i kvarteret var så påtända av "jamma" att de var beredda att döda för en spottstyver osv osv........................................och vi var på lyxrestaurang i helgen. Vi ska till lyxhotellet vid stranden till nästa helg. Vi åker hem till Sverige och tar semester från semestern när det blir lite varmt och regnigt här. Blääääääääää!

Nästa vecka blickar jag förmodligen ut över Djurgårdsfjärden igen, hinner dra in en ljuvlig doft av nygjorda popcorn och stannar lagom upprymd och adrenalinberusad in brevid mina fantastiska vänner och är på nytt redo för att rädda världen.

Söndag, långt ifrån stan...

Ett rätt på V75 tack vare en enorm överanalys. Så här skulle det ha låtit: Spika svanen i första och sjätte, form i stallet. Gå emot omgångens största favorit om du vill ha pengar. Spika Erik från spets i lopp 2. Gardera klass tre och stona, där skräller det alltid. Sista loppet, överpacat och bakspår vinner. Då hade ni suttit en halvmille rikare idag...suck!

Noam simmar med mycket kämpatakter. Har tagit sig över från långsida till långsida i bassängen.
Träffade en svenne: Jimmy igår på fotbollen som sålt allt och flyttat hit till flickvännen. Mimmi tror han är en skummis men det grundar sig enbart på att han försörjer sig på nätpoker och inget på hans personlighet. Spel är djävulens påfund ;)
En trevlig prick tyckte jag.
Igår kväll hade vi barnvakt igen och var ute och åt på lyxigaste restaurangen Phnom Penh har att erbjuda (Topaz)med Tove och Jonas. Kom väl upp i 800 spänn för fyra stycken trerätters med vin och hade en riktigt sjysst måltid. Var tvungna att sunka ner oss lite sen och drog ner till Riverside och irländska Wholly Rhino. Det var ju St Patricks Day igår så vi trodde det skulle vara rulle. Kvar på stället satt Jimmy och hans polare John + några till. Alla irländare hade varit dyng vid åtta och gått hem =)
Tog en öl och snackade lite innan tuken tog oss hem.
Två fotbollsmatcher i hettan igår känns i benen idag för övrigt.

Vaknade på fel sida imorse och har inte lust till nåt. Väntar in SM-finalen i bandy ikväll...Webbradion får assistera. Appropå Bajen hittade jag denna fantastiskt bittra intervju med fd bajenspelaren Björn Runström på nätet: http://www.bjornrunstromfans.com/
Stor humor.

V75 och jackpottpengar att hämta

V75 inleds med Silverdivisionen och det ser ganska jämt ut på pappret.Mest spelade just nu är 1 Real Ås, 6 Finders Keepers och 8 Born to Dance. 5 Capricorn Label har också ca 35% av strecken. Intressant att notera är att Svanstedt som kör Finders Keepers verkar tycka att hans andra häst 3 Nasdaq Boy har bättre chans än den han kör. Erik måste gasa med Real Ås från innern, med tanke på att han haft ovanligt många galopper på sistone undrar jag om självförtroendet att trycka till från start finns där, risk att bli instängd. Annars är fältet litet och då brukar många sitta nöjda med sina positioner= ledaren rinner undan när den sluppit tryck. Vem är då ledaren? Jag tippar 1 Real Ås, 3 Nasdaq Boy eller 6 Finders Keepers. Drömscenariot är Nasdaq Boy i ledningen och Finders Keepers utanpå och låser loppet= 12 procentaren Nasdaq Boy glider undan och vinner.
Det är som sagt ett jämnt lopp och några hästar är väl lite spelade ex 2 Jeannes Shadow 6%.
Jag vill vara med från början och spelar: 1,2,3,4,5,6 och 8. Kanske galet att utelämna två hästar men det visar sig. Håller tummen lite extra för Nasdaq eller Jeannes. Lås Åke lås!

Avd 2) Stolopp och 15 hästar. Jag börjar med att ta bort tilläggshästarna, tycker inte nån ser bra ut nog för att hinna fram. Kanske ska man dock passa 14 Bella Gigant som är nedspelad på toton, vet någon nåt som inte jag vet?Både Goop och Örjan har springspår och 3 Cherry Hill sägs vara rapp från start, alla ska med. Erik har trånga fjärdespår med favoriten Julia AU och jag tror på galopprisk igen.
Jag målar på i det här loppet också och hoppas på att mina skrällar går in :(Barbie Komp sprang personligt rekord sist 2%, kom igen Fredrik Persson)
2,3,5,6,7,10 och 14

V753) Spik: 8 Torvald Palema. Bästa hästen vinner!Slutsnackat...

4) Klass tre och lång distans. Fördel att löpa på innern och vilka finns där? Jag hoppas på 7 Peppes Vera som sprang på personligt rekord sist och nu är ute över favoritdistansen. Kanske kan den också sitta i ledningen från springspår, 8% just nu. Tar med 1 General de Mai och 6 Speedy Rocket också. Hoppas på Peppes dock. 1, 6 och 7

5) Stolopp igen och nu är det dags att spela med Hjärtat. 2 Hjärter Dam spurtade ner bra hästar från tolfte spår sist och lär få bättre utgångsläge nu. Winnerbäck sjunger ju om Hjärter Dam, jag krämar på högsta volym och spikar Johnny Takter.

6) Här är Benny Palema uppe i 74% trots att Åke själv säger: "Möter bättre motstånd nu och är ingen klar vinnare". Sånt måste synas och jag chansar bort Benny. Tror på ett lopp i högt tempo, på gränsen till överpace. Mina tips blir 2 Bighouse Andy med Örjan i ledningen 18%, tackar och bockar. 3 Speed Demon Love äntligen dags för Erik och 11 Urgent Sund med Sjunnesson.2,3 och 11.

7)Då ska det avgöras. Jag kör en rövare och spikar favoriten. Lutfi spikar sig själv med 6 Paul November och jag håller tummarna för att det håller hela vägen för Lutfi som det gör ibland. Go Kolgini go!

Systemet:1) 1 2 3 4 5 6 8
2)2 3 5 6 7 10 14
3)8
4) 1 6 7
5) 2
6) 2 3 11
7) 6
441 rader = 220,50 kr. Det har du råd med morsan! Välj inte bort nåt nu Janne, du vet hur det gick förra veckan.

Dagens Noam och lite till

Noam kommer från maten och utbrister: - "Nu är jag både stark och vacker och jag har starka muskler så jag kan lyfta skrot!"
(Jag förstår inte vad han kan ha hört alla de där orden nånstans ;))

Tränade gatubarnslaget i morse. Kul att se hur fort de tar in och vilken lust som finns att lära. En av tjejerna gjorde båda kassarna i matchspelet och hon kommer garanterat somna med ett leende på läpparna. Jag fick en egen namnlista på alla ungarna idag och jag får fortfarande inte in att flera av de små skitarna som ser ut att vara nio är 14 till 17 år. Jag kanske behandlar dem lite mer som om de vore nio kom jag på idag och får nog tänka mig för ibland. De är ju trots allt nästan vuxna.
Ny match med mixlaget som journalisten Fergal dragit ihop kl 16.30. Dags att ladda om snart.
Ikväll sitter Katja och Bo barnvakt medan vi går ut med Tove och Jonas. Ska testa ett ställe med lyxiga cocktails och en sjysst restaurang. Ska bli kul.

Eftersom Katja har sin dator inkopplad för tillfället så kommer jag inte lägga upp några bilder på ett tag. Jag vill ha alla i vår dator. Håll ut.

Snart kommer 44 miljoners raden till V75, häng på!

Premiär på HästskitStadion

Efter att Noam var avlämnad på skolan gick jag och Nak till fotbollsplanen. Gårdagens försök att få upp näten jag hade köpt var förgäves. De som bodde på marken var rädd att landägaren skulle bli arg och skicka iväg dem. De visade sig dock att det trodde att jag ville sätta upp mina nät för att ta ned dem igen när jag spelat klart. De trodde också att jag i och med nätuppsättnigen gjorde anspråk på planen och skulle använda den varje dag varpå deras landlord skulle bli sur.
Idag kom näten upp iallafall sedan vi försökt reda ut alla missförstånd. Det tog sin lilla tid och när det var dags för att lira var min hjärna redan kokt av morgonsolen. Jag höll ut i en timme och var inte alls lika vass som jag minns mig på plan. En sak att springa på löpband i airconditionerat gym, en annan sak att spela fotboll(asian-style, som thaiboxning med boll) i 35 graders värme.De skulle lira på lördag igen men då ska både mina kids lira på morgonen och jag själv på eftermiddagen med ett mixteam av baranger och khmerer.
Jag spelade med ett gäng tandläkarstudenter idag och de hette givetvis Dentist United =D. Kossor som betade bakom målet, så man trodde ju att man hade hamnat på Stockholm Stadion. Fy fan! Foton kommer snart.

Simborgarmärket vid 3 års ålder...

Noam är ett geni. Jag har sagt det förr och säger det igen.
Jag är så oerhört imponerad av vad min lille pojke klarar av. Sedan vi kom hit har han gått från nästan ingen vattenvana alls till simmare.
Jo, det är sant, Noam simmade själv idag. Utan flythjälp tog han sig fram flera meter. Grym koordination har han och får till perfekta bröstsimtag med armarna samtidigt som han nöd/crawlsparkar med benen.

Idag dök jag på ett gäng tandläkarstudenter som lirade på planen intill Noams skola. Jag bjöd in mig själv och passade på att köpa en charitygåva till planen i form av nya nät till kassarna. Man vet ju själv hur trist det är att lira när man sätter en stänkare i krysset och polarna hävdar att den var utanför för att det inte finns något nät som rasslar. Imorgon är det alltså premiär. Har också hittat ett annat lag med både baranger och khmerer som lirar på tisdagar och torsdagar=tisdagens projekt.
Försöker få Mimmi att fixa så jag får ta hand om Papa Dee när han kommer nästa vecka med sitt reseprogram.
Khmerlektion 3: Jum ripp soor Papa! = Hej Papa!

På vår khmerlektion idag fick vi veta att Noam betyder: Leda, Den som leder. Det passar ju ganska bra på vår lilla ledare i familjen...

Olympia och Mimmis päron

Flygplatsen strax efter åtta i morse. Jag har laddat med en "Bosse unt Katja"-skylt för att Mimmis päron ska känna sig hemma direkt i Phnompan. Malmqvistarna var på ett strålande humör trots att de varit uppe sen fyra i morse, skönt att se. Katja återhämtade lite krafter medan jag och Bosse fikade in Java och hämtade Noam på skolan.

Khmerlektion nummer 2: Ta Jung Tao! = Let´s go!

Noam blev glad över att se sina morföräldrar och blev som vanligt överöst med presenter. Nya kläder åkte på direkt och pappa lassade in ny saltlakrits, mannagryn och välling i skåpen.
Bad i poolen och stormiddag med Chendalagat innan Mimmi och jag njöt av vår första barnvakt på änge och tog oss till kvartersbaren "Talking to a Stranger" för nån öl och nån drink. Det lutar åt att Mimmi inte får semester i början av juni som vi hade tänkt och nu står valet mellan tidig, tidig semester eller Mimmi ensam i Phnompan några veckor i sommar (sen semester).
Fick också negativt besked på tidig inflytt i Pias hus och velar nu mellan att vara coola och vänta tills nya hus kommer ut eller att fightas för tidig inflytt. Känns jobbigt att försöka flytta på henne och väljer nog att ta det lugnt gissar jag.
Svedan har lagt sig idag. Sängdags.

Min gamla fotbollsklubb Olympia ska nu bli vänförening till Happy Football Cambodia. Klubbat på årsmötet. Nu ska jag bara komma på hur det samarbetet kan se ut...The sky is the limit! (Tom Petty)

Språka på khmer lektion 1

Här kommer den första frasen ni behöver kunna på khmer:
Jag förstår inte = Aat jull tee!

Knockad och bränd

Igår blev det inget skrivet för solen visade sin makt över lilla mig.
Dagen spenderades vid VIP-Clubs pool tillsammans med Tove, Jonas, Adrian 5år och Ellinor 8år. De kom ju ungefär samtidigt med oss och Tove jobbar för Forum Syd. Nu råkade vi ligga i solen de timmar som vi normalt sover middag på och glömde till råga på allt att smörja in oss ordentligt. Noam fick en röd snok men klarade sig i övrigt, Mimmi brände axlar och rygg och mina axlar och pannan fick sig en omgång svid.
På kvällen somnade jag när jag skulle natta Noam trots att jag sovit på dagen efter badet. Helt kokt!

Idag såg jag två tanter samtidigt. Det händer inte varje dag i det här landet som massmördade en hel generation...

Dessutom såg jag två personer som var klart längre än mig på samma gång. Det händer inte heller särskilt ofta, trots mina ringa 180 cm...

Hur vet man att man är överklass?
Igår konstaterade jag och Mimmi att vi för första gången i vårt liv nästan har råd med allt i det här landet som vi i inte har hemma. Vi kan äta ute nästan varje dag, få massage, pedikyr,manikyr, klippa oss varje månad, köpa kläder och skor vi egentligen inte behöver, sy upp kläder hos skräddare, ha bil, ha två anställda, bo stort, skämma bort Noam, dricka drinkar istället för stor stark en helkväll, resa, bo på lyxhotell istället för backpackerhak osv osv.
Plötsligt kan jag nu sätta ord på vad klassresan jag visste skulle komma när vi åkte hit faktiskt innebär. Försöker att vara ödmjuk inför det nya livet och behålla fötterna på jorden, för framförallt är vi ju i en situation där vi också för första gången i vårat liv på allvar kan göra skillnad i andra människors ekonomiska situation.
Ska appropå det luncha med Sokrin imorgon och försöka få mer info om hur fotbollslagets skolgång, boendesituation osv kan stödjas bättre. Träningsmatchen i lördags förlorades med 1-3 mot ett gäng som tränat ett år tillsammans och var fysiskt överlägsna våra undernärda gatukids. Mycket hjärta visades på planen dock trots ett-noll i baken efter en minut.

Imorgon kommer Mimmis päron. Jag hoppas hon inte flippar allt för mycket av att ha dem boende här ett par veckor ;)
Själv tycker jag det ska bli kul att få både sällskap och avlösning med Noam på dagarna.

V75-Analys

Här kommer min analys av veckans V75:

Avd1) 2 Always Alluring är favorit men har efter strukningen av nummer 1 fått innerspår och en säker ledning har förvandlats till osäkerhet. Från innerspår måste det gasas lite extra om AA inte ska bli instängd, galopprisken ökar och krafterna kan tryta på slutet. Värt att syna favoriten tycker jag. 12 Affe Fager har kasst spår men har ju gått på moln på sistone, 6 Real Ås har bytt kasst spår mot det bästa efter strykningen=bra chans. 4 Empire B får Björn Goop i sulkyn och sitter nog i spets=spelbart, 5 Olly Lane har visat form.
Notera att Lähdekorphi har 5 hästar med i loppet så de som tror på kompiskörning för Empire B i ledningen kan gott spika. Jag gör det inte.

Avd 2) 6 Saviola gillar jag och han vann ju från dödens sist. Den positionen är nog den bästa han kan få i detta lopp också. Från spår 6 är det lätt att hamna illa i starten, hamna på vingel osv. Han måste också köras offensivt för att ha chans=risker.4 Fortune Access var tvåa efter Saviola sist, sitter nog i spets nu och Åke aviserar skoryck för första gången, några spikar. Andra tar med: 7 Conrads Trick m B.Goop som nog är bästa hästen, 9 Zoogan som har smygläge med Erik och 12 Gordina Dag som får Örjan och har form.

Avd 3) 7 Acclaim är favorit. Struken för hovböld senast, dåligt startspår, hamnar sist i starten enligt tränarn, gillar inte skitiga banor(kolla vädret)= Ingen spik. En jäkla spurt finns där när det stämmer dock. 1 Anelka har två raka vinster, sitter i spets. 10 Picture Ås gillade inte banan sist men är en bra häst. 6 Minnesota vann sist och får Goop. 3 Skogans Joker var lite sämre sist men kan kanske hitta tillbaka nu. 5 Ima Super Crown gjorde ett kanonlopp från bakspår sist och skräller bra.

Avd 4) De som sett 9 Commander Crowe säger att det är en klassklättrare. Hästen har fem raka vinster och har de rätt ska detta motstånd inte stå i vägen.Spik. Reservnr 8

Avd 5) Stoeliten och bara sju startande. 3 Camilla Highness har slagit betydligt bättre hästar än detta men gör årsdebut= Osäkerhet på formen. Jag tror dock att formen är god, hästen sitter i spets och Uhrberg rullar med krafter kvar över mållinjen som etta. Spik. I ett litet fält har alla egentligen bra positioner, därför är det onödigt att köra mot ledaren och sätta press= Ledaren vinner. Förhoppningsvis Camilla Highness då.
Motbud(reserver) är 7 Ingrid Palema och 6 Stenåsens Winny.

Avd 6) Nummer 2, 3 och 4 är jämnspelade favoritermed fördel 3 enligt mig. Vill ha med 9 Aces Jellybob med Erik och 12 Pontiac Index med Örjan som visat form.

Avd 7) För att inte bli för dyr spikas 6 Hurricane Line kanske av vissa. Jag tror att hästen kommer att klättra i klasserna och då måste man slå även bra motstånd som här.
Varning för 4 SuperOdds som sitter i ledningen. Ni som har råd tar med: 2, 3 och 9 också.

Lycka till.

-Den här boken I want pappa!

Japp, det är Noam speaking. Silverstedtare han också numera.

I morse när vi vaknade regnade det för första gången sen vi kom hit. Det behövdes efter några dagar med sjukt tryck, mycket fukt och temp kring 40-strecket. När det kryper över kroppstemperaturen är det inte behagligt att vara ute, så är det bara. (Ja, jag vet att det är dödsstraff på att klaga på värme när de flesta av er som läser inte sett solen på två veckor.)
Efter att jag och Andrew pallat oss till gymmet idag fick jag ett reaktion som heter duga. Kallsvettig, illamående och darrig i hela kroppen. Blev lite skraj först men återhämtade mig ganska fort, även om jag passar magen nu.

Lugnt ikväll och en V75-analys för er gamblers kommer senare.

Så mycket mer än en arg liten pojke

- Nooooo! Noooo! Mamma inteee naaaattaaaaaa! (Noam, numera arg på engelska och svenska)

Jag läste just en fantastiskt fin kommentar från min kära pappa på bloggen. Den gav en återblick från min barndom och handlade om en försiktig liten pojke som inte tyckte om att springa långt ifrån sina föräldrar, inte klättra högst upp i klätterställningen, inte rymde eller tog risker i onödan.
Vad jag fått återberättat för mig var jag ett ganska lugnt barn som gillade att fnula för mig själv. Kanske fick jag också representera det lugna i mina föräldrars ögon eftersom min syster var ett rivjärn redan från början. Som päron är det väl lät att göra sina barn till motsatser istället för att se deras likheter.
Att jag och Mimmi inte fått en kopia av mig som liten står nog klart för alla som träffat Noamsson. Det häftiga med Noam är att han är så mycket mer än bara en typ. Så är det säkert med alla barn, men vad lätt det är förstärka de drag i personligheten som står ut litegrann i tidig ålder. Jag har nog alltid identifierat mig med den lugna killen jag har fått återberättat att jag är - på gott och ont.
Nu är det jag som är pappa precis som min pappa skrev. Som pappa försöker jag jobba med mig själv för att aldrig placera Noam i fack. När jag började skriva det här inlägget tänkte jag tex att det skulle handla om vilken envis unge Noam kan vara, en unge som kan skrika sig blå och till andnöd för att få sin vilja igenom. Men ju längre jag skrev började jag tänka på alla andra känslor som Noam också gett uttryck för under dagen som gått. Han har saknat sin mamma, varit sugen på att bada, gillat att vara i skolan, varit arg på pappa, delat med sig av cykeln, kommunicerat med Paloma som inte pratar, berömt sig själv när han är duktig, skrattat så han gråtit till Baloo i Djungelboken, uttryckt hunger, mättnad, besvikelse, stolthet, kärlek osv.
Det är så lätt att glömma bort allt det där...
Så lätt att reducera honom till en arg och envis liten pojke för att nattningen blir lite jobbig (allt i linje med rådande könsnormer).
Men Noam är ett unikt, mångsidigt, fantastiskt stort och litet barn.
Precis som alla barn.
Precis som alla människor.

Nu blev det nästan religöst, bäst att sluta ;)

Noam framifrån

Noam framifrån


Abbes kollosnagg

Abbes kollosnaggJa, såhär blev det när tre kilo afro föll. Frågan är bara om de klippte av en bit av snoken också, ser den inte jäkligt skum ut på min vänstra sida?
Jag hade en bild uppifrån också men vi spar Kenka-flinten till senare tror jag. Det man inte ser mår man inte dåligt av

Noams mullet

Noams mulletNoam fick en lite poppigre version av den gamla trailer-trash-frippan: Mullet.

Får inte ut bilder

Har försökt få ut lite bilder på våra nya frisyrer: Min kollosnagg och Noams mohikan-mullet. Tyvärr så har funkionen något fel just nu och vill inte alls samarbeta.
Pluggade khmer på ambassaden i morse och försöker plocka ut dagens fras att använda flitigt under dagen som en taktik för att få något att sätta sig i röran av ord, ord, ord.
Äntligen har jag också lärt mig: Jag förstår inte! på khmer. Det borde väl vara det första man får lära sig?
Klockan fyra fick jag för mig att bilen skulle pimpas och alla fula klistermärken skulle av. Då sov Noam i bilen, termometern stod på 36 grader, Nak skulle snart hem, jag hade kyl- och frysvaror från affären med mig och naglarna var nedbitna som vanligt. Suck, ibland blir man bra trött på sina fix idéer!
Nu får Nak nåt att göra några timmar imorgon iallafall (ta skiten till verkstaden). Jag har varit så slö senaste dagarna att han kunnat spela kort med de andra förarna mest hela dagarna på sistone eftersom jag legat på rummet eller vid poolen.



vardagsrum på landsbygden

vardagsrum p? landsbygdenDet här är inte ett hus vi kollat på utan ett vanligt vardagsrum från landsbygden. Bilbatteri till tvn, lite konst, klocka och luftigt golv. Noam tyckte det var: - Lite trasigt hus,pappa! när han såg bilden. Sovrummet skymtar i bakgrunden.

Skamannons=2000-talets skampåle!

Andrew lär mig mycket om det här landet på gott och ont. Under våra morgonkaffe får jag höra historier om det här landet som får en att hissna. Idag berättade han om hur något filippinskt företag köp sjön som ligger mitt i stan av staden Phnom Penh. De har i sin tur kastat ut alla människor som lever på och omkring sjön. Vem som har pengarna för försäljningen-ingen vet. 
Han berättade om att ett företag köpt den olympiska stadion och marken däromkring under förutsättning att de skulle renovera anläggningen. De enda som hänt på flera år är att de byggt en stor konstig byggnad i utkanten av området. Varje gång några röster höjs om vad som stod i köpavtalet från början, betalas det av med mutor och det blir tyst igen. 
Han berättade om den föredetta polischefen som flytt landet och sedan pratat ut om hur han mördat folk på beställning i Kambodja. I tur och ordning: Singapore, Australien, Malaysia och Filippinerna vill inte ha med honom att göra och på något sätt lyckades Kambodja muta loss honom under de TRE timmar de tog för den nya domaren på Filippinerna som skulle ta sig an målet att tillträda. När han skulle börja jobba med caset satt polischefen redan i fängelse I KAMBODJA.

Idag gjorde jag för övrigt en intressant upptäckt i tidningen: Skamannonsen!
Enligt Andrew är detta vanligt förekommande i dagstidningarna. Det är alltså en annons där någon som fått sparken från sitt jobb hängs ut med bild i tidningen. Ungefär: Den här idioten har gjort bort sig!

För övrigt har vi haft mycket roligt åt en jobbannons där en: Coffeemaker söker arbete. Jobexperience: Coffee Latte, Hot Chocolate and Hot Tea. Sandwich.
Vi har bestämt oss för att anställa när vederbörande lärt sig göra Irish Coffee!
Over and out!

Feeling hot, hot, hot!

Klockan elva idag var det 39 grader ute.
Kanske är det på grund av värmen jag känner mig lite slö just nu. De senaste dagarna har jag känt ett skriande behov av att sova siesta och det där riktiga goet vill inte riktigt infinna sig. Slö helt enkelt.

Nu är Sokha Beach bokat till Khmer-ny-året i april, nice.
Nicko och Ove drog till Siem Reap och Angkor Wat i morse. Det ska bli spännande att höra om deras intryck när de kommer tillbaka.

Noam och jag klippte oss idag. Mitt blev riktigt kort och fasiken vad bra det känns. Kanske ska man vara glad att man har håret kvar och passerat trettio men att få väck pudeln som vilat på skallen för länge var riktigt skönt. Till min fasa upptäckte jag att en halvkal fläck smugit sig fram mitt på hjässan - "det som göms i snö kommer fram i tö"
Har en bit kvar till Kennedy Bakircioglu iallafall...

Noam fick äntligen en ordentligare mohikan-frippa och verkar nöjd som attan. Nu ser han ännu äldre ut och skulle lätt gå för en 4-åring. 


Utanf?r bubblan Phnom Penh

Utanf?r bubblan Phnom PenhMimmi var ute i Prey Veng på två dagars studiebesök och kom tillbaka till bubblan Phnom Penh med många intryck i bagaget. Torrt så in i bängen och jäkligt fattigt var de mest bestående tror jag. Jag märkte på Mimmi att det var jobbigt för henne att ta in allt, speciellt alla barn som inte har någon framtid. Det tror jag är ofrånkomligt när man är förälder att det blir så.
I byarna fanns nästan bara kvinnor och barn kvar eftersom skörden varit dålig i år. Männen åker till Phnom Penh och kör moppe, ligger med horor och smittar ner frun med hiv när de kommer hem= ett vanligt scenario.

Appråpå horor, så sprang jag rakt in i prostitutionen igår kväll. Vi skulle kolla fotbollen och letade efter ett hak att kolla andra halvlek på. Naiv som jag är trodde jag nog att man kunde slå sig ner på en halvtveksam bar och få vara ifred om man inte visade nåt intresse för all skit som försiggick där. Naiv var ordet och efter att Ove fått presentera sig för hundrade gången på tio minuter så svepte vi ölen och gick till Gasolina istället.
Enligt Anna som jobbar med kvinnofrågor här finns tydligen hela områden med bara bordeller och skit. Som sagt mycket skit under ytan här.
Dagen har ägnats åt återhämtning inför veckan och det jobbigaste vi tog oss för var att hämta mina skräddarsydda gangsterpjuck på Beautiful Shoes. De blev riktigt bra faktiskt, fast så hala att jag kommer få jobba med egot för att klara av att gå ut i dem...

Imorgon ska barret av - det börjar bli svettigt nu och jag har ju tre kilo afro på huvudet. Off off u go!


Tuol Sleng

Tuol SlengSåhär såg det ut. Rum efter rum med tomma blickar....

Moet till frukost och tortyrmuseum på samma dag

Vissa dagar har ett blandat innehåll minst sagt. Jag fick Noam med mig till fotbollsträningen i morse och vi sprang runt lite. Noam konstaterade glatt när fotbollsskorna knöts att: Jag är Zlatan!
Efter en dryg timme i dammet var det dags för Michaels tvåårskalas. Vi gjorde oss så snygga vi kunde och gick över. Jag hade plockat upp mina första egendesignade t-shirts på vägen från pitchen så nu är jag, Joe och Andrew officiellt "The Phnom Penh Road Bowling Team". Det uppkom under en ölkväll när vi pratade om udda sporter. Andrew tyckte för övrigt att bandy (fieldhockey on ice, som han sa) lät som det sjukaste han hade hört.
(läs mer om road bowling: http://www.terracetalkireland.com/articles/road-bowling.htm)

Hos Michael H E Collins IV bjöds det på Moet, öl och god mat. tårta och saft  satte vi också i oss innan vi rullade hem.

Jag passade på att hänga med Henrik och en grupp från Diakonia som skulle till Tuol Sleng (skolan som Khmer Rouge använde som fängelse och tortyrkammare under Pol Pot-tiden.)
Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det men ska försöka. Mina känslor svallade rätt friskt under hela besöket. Som guide hade vi vår khmerlärare som varit elev på skolan och gjort si militärtjänstgöring där. Han saknade själv alla släktingar utom två efter -79.
De första rummen var tomma sånär på en säng och ett stort kort på liket som legat i sängen när förläggningen stormades. I ett rum kollade jag runt och upptäckte plötsligt att det fortfarande satt blodstänk kvar i taket. Hus två bestod av rum efter rum med fotografier på alla människor som avrättats på skolan. Att bara se alla dessa blickar som förmodligen visste att de kommit för att dö tog hårt. Bland de foton från -75 satt uppe fanns det fortfarande några som log men ju längre fram man kom desto uppebarare var det att människorna visste vad som väntade. Sen kom barnen...och då brast det för mig. Alla barns oskyldiga blickar...
Jag fick andnöd och var tvungen att kasta mig ut för att få luft en stund. Att det sen kom bilder på liken, beskrivningar av tortyrmetoderna och stapplar med dödskallar efter det gjorde varken till eller från kändes det som...äcklet över all ondska had fått mig illamående redan.
Det tog en bra stund att återhämta mig men nu framåt kvällen har pulsen gått ner iallafall.
Ja, det är kontrasternas land det här som sagt...


Prata Noam

Prata Noam är det jag precis gjort nyss. 
Det gör jag varje kväll med min son när han ska sova.
- Prata Noam, säger Noam sekunden efter han slurkat i sig sista skvätten välling och gett mig flaskan.
Sen pratar jag.
Jag berättar om en pojke som bor i Kambodja men som minns massa saker från Sverige.
En pojke som har gjort en massa spännande saker varje dag och som får hjälp att komma ihåg allt som har hänt de senaste 24 timmarna.
Jag berättar hur mycket hans föräldrar älskar honom och vill honom allt det bästa i världen.
Jag berättar hur bra han är på en massa olika saker.
Jag berättar vilket fantastiskt barn han är och hur härlig och spännande hans morgondag kommer bli.
Jag hoppas att jag hjälper honom växa.
Jag hoppas han känner all den kärlek jag vill ge honom.
Han ska aldrig någonsin behöva fråga sig själv om han är älskad eller inte, det har jag lovat mig själv att se till.

Kanske skulle alla behöva lite Prata Noam varje kväll innan de somnade?
När sa du hur viktig din partner är till honom/henne sist?
När fick du själv höra att du var bra och älskad sist?
Jag vet att jag glömmer bort att säga det till Mimmi alldeles för ofta.
Kanske är det också för att hon är iväg i kväll som jag tänker på det?
Kan nån komma hit...
....och Prata Albin?