Hur länge ska det fortgå eller ekonomiska prioriteringar

Vi får DN till Mimmis kontor här i Phnom Penh och min kloka fru och jag började härom dagen att diskutera de ekonomiska vinningarna för samhället att satsa på jämställdhet. 
Startskottet för diskussionen var DNs repotage från akutmottagningarna i Stockholm. Ni vet själva hur det ser ut vareviga helg på stan. Unga och äldre män dricker sprit och misshandlar sedan varandra. Den aktuella helgen det skrivs om från SÖS kommer ett tjugotal personer in med svårare skador till akuten. Vi började fundera på vad ett enda misshandelsfall kan kosta sämhället i sjukhuskostnader, återbesök, sjukskrivningar, psykologbesök, rättegångskostnader osv. Det är inga struntsummor vi pratar om här. Jag tror inte jag tar i om jag säger att ett enda misshandelsfall kan kosta samhället någonstand mellan 500000-1 miljon kr. 
Hur länge ska det få fortgå att samhället inte reagerar på allvar mot inslaget av våld som fortfarande är accepterat som naturligt i den manliga könsrollen. När ska det börja satsas ordentliga pengar på att arbeta med förändring av mäns acceptens för våld. Som exempel kan jag ta hur mycket pengar som satsades i delagationen för jämställdhet i förskolan som vi fick pengar av för några år sedan. Där satsades 2,5 miljon kronor i 18(!) projekt. Arton projekt, vissa av dem årslånga som vårat, som påverkat hundratals barn möjligheter till jämställd framtid - Utan våld!


Kommentarer
Postat av: Katja

Ett aktuellt spörsmål är ju kostnaden för polisbevakning vid fotbollsmatcher. Självklart ska klubbarna själva stå för den kostnaden.
Men i grunden handlar det väl om attitydförändringar. Att fostra till en antivåldsmentalietet hos alla bör prioriteras - mer medel till de som jobbar för det här - från förskola till forskarnivå. Lägg in detta i lärarutbildningen NU.

2008-04-06 @ 19:38:09
Postat av: Abbelibabba

Bevakningen av fotbollsmatcher är ett helt annat ämne i mina ögon Katja. De nya regler som Svenska fotbollsförbundet lagt fram är ett idiotiskt förslag om att klubbarna själva ska betala bevakningen av de egna supportrarna utan att få del av några av biljettintäkterna. Ett fördelningspolitiskt förslag där småklubbarna utan supportrar får alla pengar pga av att de inte har folk med sig på bortamatcher. Detta ska jämföras med klagosången som kom från småklubbarna då tv-avtalspengarna skulle fördelas - då klagades det på att storklubbarna skulle vara solidariska med de mindre. Att dessutom
SVFF leker polis över polisen och stiftar regler som ska straffa klubbarna om supportrar slåss på stan (ej i samband med arrangemang är helt sjukt). Det talas aldrig om hur mycket pengar fotbollen genererar samhället i skatteintäkter såväl som socialt engagemang - bara hur mycket en liten klick idioter kostar.
Genus är prioriterat på lärarutbildningen i Stockholm iallafall, så mycket vet jag. Ändå är det struntsummor som satsas i sammanhanget.

2008-04-07 @ 04:35:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback