Kulturchock

En av de största kulturchockarna med att komma till Kambodja är nogatt möta: Den tomma blicken.
Alla som har arbetat med kambodjaner eller levt här ett tag vet vad jag pratar om. Man lär känna igen DTB när man har mött den ett par gången. DTB brukar också flankeras av ett: - Yes, yes! alternativt djup tystnad.  DTB betyder allt som oftast att personen i fråga inte har fattat ett smack av vad den ska göra. 
Som västerlänning är man oerhört bortskämd med att människor som inte vet vad de ska göra antingen gör sitt bästa, i alla fall gör någonting eller frågar vad man menar. 
Inget av dessa alternativ är dock aktuellt för de flesta kambodjaner. DTB leder sålunda aldrig någon vart och för en västerlänning som börjar  känna igen DTB är är detta oerhört frustrerande. För en västerlänning är ju den självklara frågan i mötet med DTB: Have you understood? eller Do you know what to do?
och det alltid lika självklara svaret är förstås:
- Yes, yes! (och en ny DTB)

För en kambodjan är att fråga samma sak som att visa sin okunskap. Lägg därtill ett samhälle där det är så gott som förbjudet att misslyckas, sätta sig upp mot auktoriteter, någon som är äldre eller någon med högre samhällsstatus än dig själv och DTB får sin naturliga förklaring. 
Lik förbannat gör den mig tokig så gott som dagligen. 
;)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback